Diumenge Planeta 25/07/2015

Cal obligar a vacunar els escolars?

Califòrnia encén el debat sobre la qüestió als Estats Units

Núria Ferragutcasas / Washington
3 min
47 estats dels EUA disposen d’exempcions religioses a l’obligatorietat de vacunar

EL BROT DE XARAMPIÓ A DISNEYLAND de l’hivern passat, que va afectar més d’un centenar de persones, va provocar un debat calent sobre la conveniència o no de les vacunes obligatòries a Califòrnia que ràpidament es va escampar per tot els Estats Units. Diversos governs locals i estatals del país debaten més de setanta lleis relacionades amb la immunització.

El governador de Califòrnia, Jerry Brown, va signar a finals del mes passat un projecte de llei que elimina la major part de les exempcions de vacunació de l’estat i, per tant, obliga nens i nenes a vacunar-se. Els crítics de les vacunes van fer una campanya enèrgica contra aquesta legislació perquè creuen que vulnera la llibertat d’elegir dels pares.

“Com a pediatre, he sigut testimoni de morts i de lesions per a tota la vida que pateixen nens per infeccions que es poden prevenir a través de la vacunació”, va assegurar en un comunicat el doctor, senador i coautor de la polèmica legislació californiana Richard Pa. Els polítics d’aquest estat van decidir elaborar aquesta nova llei després dels casos de xarampió que es van detectar al parc d’atraccions situat a prop de Los Angeles i davant l’augment del nombre d’infants no vacunats.

Els 50 estats dels EUA requereixen que els nens que van a l’escola siguin vacunats, tot i que la majoria (47) admeten exempcions per raons religioses i 18 també ho fan per motius filosòfics, segons dades de la Conferència Nacional de Legislatures Estatals. Califòrnia és l’estat més gran i amb més població que ha decidit eliminar aquestes dues prerrogatives i s’espera que en els pròxims mesos alguns estats segueixin el seu exemple.

Aquesta nova llei que obliga els pares a vacunar els seus fills ha creat discussions airades i tensions entre partidaris i detractors de les vacunes. Alguns moviments antivacunes basen els seus arguments en investigacions de la dècada del 90 -avui desacreditades- que van relacionar les vacunes amb casos d’autisme. Altres suggereixen a través de les xarxes socials que metges i farmacèutiques es lucren a través de les vacunes.

Poc després del brot a Disneyland, Robert F. Kennedy júnior, nebot del president assassinat John F. Kennedy, va visitar diverses ciutats de Califòrnia per mostrar un documental que pretén mostrar els perills de les vacunes per als nens. Durant una de les xerrades, va crear una gran controvèrsia quan va comparar les vacunes obligatòries amb l’Holocaust. Tot i que més tard es va disculpar i va reconèixer que tenia els seus sis fills vacunats, va dir que la indústria farmacèutica dominava el sistema i n’abusava. Kennedy no és l’únic personatge cèlebre que s’ha posicionat en contra d’obligar els pares a vacunar els seus fills. També ho han fet l’actor Jim Carrey i el candidat republicà a la presidència i senador de Kentucky, Rand Paul.

ALGUNS ANTIVACUNES HAN PROMÈS DESAFIAR la llei californiana als tribunals i forçar un referèndum per bloquejar-la. El pediatre Robert Sears, conegut per haver publicat un calendari de vacunes alternatiu polèmic perquè retarda algunes injeccions, creu que els pares contraris a les vacunes trauran els seus fills de l’escola i optaran per educar-los a casa.

Malgrat l’encès debat, la comunitat científica dóna suport a les vacunes i una aclaparadora majoria dels metges les recomana. Els antivacunes són una minoria: vuit de cada deu nord-americans creuen que les vacunes són segures i que haurien de ser obligatòries.

stats