Diumenge Planeta 12/02/2016

Negocis amb el rei amic

La casa dels Saud compra armes i grans infraestructures a Espanya

Cristina Mas
3 min
Negocis amb el rei amic

BarcelonaEn temps de crisi els petrodòlars i la indústria armamentística són valors segurs, i en un Pròxim Orient en flames cotitzen a l’alça. Les últimes dades oficials disponibles revelen que en el primer semestre del 2015 Espanya va vendre armes a l’Aràbia Saudita (dos avions de reabastiment en vol, recanvis i assistència tècnica) per valor de 447 milions d’euros, a més de 27 milions de més material de defensa (bombes torpedes i míssils, sistemes de direcció de tir i d’avions). I en els pròxims mesos s’ha de concretar la venda de cinc fragates tipus Avante 2200 a l’armada saudita fabricades per l’empresa Navantia. FundiPau, Amnistia Internacional, Oxfam Intermón i Greenpeace han fet sonar l’alarma. Des del març de l’any passat l’Aràbia Saudita imposa un bloqueig naval al Iemen, que complementa la seva campanya de bombardejos en un conflicte que supera els 6.000 morts i ha agreujat la crisi humanitària al país més pobre del golf Pèrsic. Les ONG argumenten que l’exportació d’aquestes fragates “seria una clara violació del dret internacional” i també de la llei espanyola de comerç d’armes.

“Tant la llei espanyola com la Posició Comuna de la UE, que és de compliment obligat, expliciten entre les raons per no vendre armes la violació dels drets humans, situacions d’inestabilitat o la ingerència en conflictes estrangers”, explica Jordi Armadans, de FundiPau. Tot i que els Estats Units són el primer exportador d’armes a l’Aràbia Saudita -el seu aliat tradicional al Pròxim Orient-, la Gran Bretanya, França i Suècia venen en conjunt més armament a Riad. “Fa anys que l’Aràbia Saudita està entre els principals compradors d’armes del món, cosa que demostra la seva clara voluntat de conservar el lideratge regional convertint-se en una potència armamentística”, afegeix Armadans. “Esperàvem que després de les Primaveres Àrabs que van fer caure dictadures armades per països europeus, hi hauria més prudència en la venda d’armes i contractes, però Espanya no n’ha tingut”, lamenta.

I el cert és que els diferents països de la UE competeixen entre ells per adjudicar-se els suculents contractes. A Alemanya s’han frenat algunes compres amb l’impacte de la crisi de refugiats i les condemnes contra el regne saudita per les vulneracions dels drets humans. Però a Espanya, sota el patrocini del ministre de Defensa, Pedro Morenés (que havia treballat abans en empreses de defensa i seguretat com Segur Ibérica, Instalaza i MBDA), s’han impulsat com mai abans les exportacions d’armes espanyoles al Pròxim Orient (a més dels saudites en compren l’Iraq o el règim del mariscal Al-Sissi a l’Egipte).

Amb les exportacions d’armes espanyoles a l’Aràbia Saudita s’aplica també la màxima del qui paga mana. Riad va demanar el maig del 2012 que l’estat espanyol garantís la compra d’entre 200 i 300 carros de combat tipus Leopard 2E de la marca General Dynamics Santa Bárbara. Uns mesos després el BOE publicava una modificació legislativa que situa el govern central com a intermediari i garant entre el país comprador i l’empresa privada fabricant.

Dels Borbons als Saud

Però el vincle entre Espanya i l’Aràbia Saudita és encara més profund: els Borbons i els Saud mantenen una relació estreta i tant Joan Carles I com Felip VI han encapçalat missions comercials a Riad, en què es barregen les inversions civils i les militars. “Tots els estaments de l’Estat, el rei actual i el seu pare, el govern de Zapatero del PSOE i després el de Rajoy”, han estat implicats en la promoció i signatura de grans contractes amb els saudites, recorda Armadans. El contracte més important de la història obtingut per un consorci espanyol a l’estranger (6.700 milions) és l’AVE que unirà Medina i la Meca, en què participen empreses com OHL, Indra, Renfe, Adif i Talgo i que també es va aconseguir amb la mediació de la Zarzuela. Alguns analistes han alertat que, amb el petroli barat i l’economia saudita amb un dèficit inèdit, l’època de les vaques grasses s’acaba i això pot acabar afectant els grans projectes espanyols.

El govern espanyol i l’empresa Navantia negocien la venda de cinc fragates Avante 2200 a l’armada saudita.

stats