Diumenge Planeta 30/05/2015

El turisme: ni problema ni solució als reptes globals

Aquesta setmana 30 experts mundials en vins procedents del Japó, la Xina, Corea del Sud, l’Índia, Austràlia i el Canadà, entre d’altres, han recorregut el Priorat convidats pels responsables locals

Teresa Turiera
2 min

Aquesta setmana 30 experts mundials en vins procedents del Japó, la Xina, Corea del Sud, l’Índia, Austràlia i el Canadà, entre d’altres, han recorregut el Priorat convidats pels responsables locals. La majoria era la primera vegada que visitaven aquesta comarca catalana. Preguntats sobre què els ha causat una sensació de descoberta, la resposta era unànime: “El paisatge, únic, les vinyes, la terra, però sobretot poder conèixer les persones que en tenen cura”. Dit d’una altra manera, que el turisme sigui un negoci win win, que els efectes generats per l’arribada constant o massiva de visitants siguin més o menys positius per a tots els actors implicats, depèn de la gestió que se’n faci.

El turisme és actualment la cinquena indústria exportadora global, darrere dels carburants, el sector químic i el de l’alimentació. Un de cada set llocs de treball és generat pel sector turístic, però, indirectament, se’n creen també en altres serveis. Els grans turoperadors, encapçalats per TUI, Thomas Cook i My Travel encara dominen el negoci, però tots han perdut quota de mercat des que internet permet la reserva directa de bitllets de transport i d’hotels.

Els fluxos de turistes ofereixen una bona fotografia de l’estat del món: allà on els turistes deixen d’anar per culpa de la inseguretat, la violència o els efectes del canvi climàtic, i allà on la classe mitjana ha progressat i pot dedicar part dels seus estalvis a viatjar. La Xina ha passat de ser receptor a ser el principal emissor de turistes (109 milions el 2014 i perspectives d’anar creixent els pròxims anys). En breu veurem com museus, restaurants i comerços comencen a oferir serveis i a adaptar menús a les preferències asiàtiques. Ja ha passat altres vegades, amb els alemanys en algunes parts de Mallorca o de la costa valenciana, o amb els russos a la Costa Daurada i a la Costa Brava. Això és bo o és dolent? Sens dubte, tenir el turisme que ens agradaria no dependrà només del model turístic, sinó del model urbanístic, cultural, comercial o de desenvolupament que triem per a nosaltres mateixos.

stats