OPINIÓ
Suplements 19/02/2012

Els veritables objectius de la reforma laboral

La reforma accelerarà la pèrdua d’ocupació el 2012

Gonzalo Bernardos
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El govern espanyol va indicar que la reforma laboral servirà per frenar a curt termini la destrucció d’ocupació, i que posteriorment contribuiria a generar més llocs de treball estables i de qualitat. Una vegada més, l’executiu de torn intenta que els ciutadans creguin que les vaques volen. La reforma accelerarà la pèrdua d’ocupació el 2012 per tres motius, principalment: la reducció de la indemnització per acomiadament, l’eliminació de l’autorització prèvia en els expedients de regulació d’ocupació (ERO) i l’augment de facilitats per dur-los a terme a l’administració pública. La reforma obre la possibilitat d’indemnitzar amb 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats, els empleats de les empreses que durant tres trimestres consecutius hagin tingut una disminució dels ingressos o les vendes. Aquest redactat permet acomiadar de manera barata en qualsevol companyia que vagi bé.

L’eliminació de l’autorització prèvia de l’administració en els ERO permetrà disminuir, de manera més ràpida i amb menys cost, el volum de les plantilles. És una disposició especialment interessant per a les multinacionals. Els permetrà pagar salaris sensiblement inferiors, a causa de l’amenaça creïble de fer una reestructuració exprés de les plantes espanyoles i una ràpida deslocalització a l’estranger.

L’augment de facilitats que la reforma proporciona per acomiadar el personal laboral del sector públic permet veure clarament les intencions del PP amb l’administració. No s’atreveix a abordar-ne una gran reestructuració, però pretén reduir-ne la dimensió amb la nova legislació. La reforma ni generarà ocupació estable ni de qualitat. En el primer cas, perquè augmenten les facilitats de l’empresari per acomiadar amb un reduït cost. En el segon cas, perquè pretén substituir llocs de treball d’elevats salaris, ara ocupats per empleats de més de 45 anys. D’aquí un temps estaran ocupats per joves mileuristes.

Indiscutiblement, el principal objectiu de la reforma és la reducció dels salaris. Constitueix una manera alternativa a la devaluació de la moneda per incrementar la competitivitat de les empreses. No obstant, el mètode és equivocat, ja que vol aconseguir-ho destruint ocupació ben pagada en lloc de convertir aturats en treballadors que inicialment percebin salaris baixos.

Amb aquesta reforma, Mariano Rajoy s’ha convertit en l’alumne favorit de la professora Merkel. Sens dubte, un trist privilegi.

stats