Arresten a Barcelona el rei rus del correu brossa

Piotr Levashov podria estar implicat en la ingerència de pirates informàtics russos per afavorir Donald Trump a les eleccions nord-americanes

Ara
2 min
Els agents de la Policia Nacional, enduent-se el ciutadà rus detingut a Barcelona per delictes informàtics

BarcelonaLa Policia Nacional va arrestar divendres a Barcelona l'informàtic rus Piotr Levashov, que ja ha declarat per videoconferència davant l'Audiència Nacional per danys informàtics. La policia creu que Levashov, detingut amb una ordre internacional impulsada per l'FBI, és qui es feia anomenar Peter Severa, el setè responsable d'enviament de correu brossa més important del món, segons l'ONG Spamhaus. Podria estar implicat en la ingerència de pirates informàtics russos en les eleccions dels Estats Units per afavorir l'actual president, Donald Trump, segons informa el portal rus RT.com.

La dona de Levashov ha comunicat a RT.com que la policia havia arrestat el seu marit perquè sospiten que està "involucrat en atacs informàtics, en particular, respecte de les eleccions nord-americanes". També ha explicat que la policia va entrar a l'apartament de Barcelona on passava uns dies de vacances amb la família i li van confiscar tots els dispositius electrònics. Ara s'enfronta a una possible extradició als Estats Units. Segons una nota de premsa de la Policia Nacional, Levashov és "un cibercriminal responsable d'una infraestructura cibernètica mundial a través de la qual cometia de manera reiterada multitud d'activitats il·lícites".

Levashov continua empresonat a Barcelona de manera preventiva mentre no es decideix si l'extradeixen als Estats Units. Segons la Policia Nacional controlava centenars de milers d'ordinadors d'internautes que tenien els aparells infectats per programari maliciós. Amb aquest sistema, a través de virus informàtics, els cibercriminals poden enviar ordres de manera remota a les 'botnets' o xarxes d'ordinadors zombi formades pels aparells que controlen, fer-los servir per enviar correu brossa i treure informació confidencial dels propietaris, com ara dades bancàries.

La Policia Nacional vincula Levashov directament amb la 'botnet' Kelihos, tal com fa el periodista especialitzat en seguretat informàtica Brian Krebs, que afegeix que Kelihos és una evolució d'una 'botnet' anterior anomenada Waledac. Segons la policia espanyola, Levashov, que té 36 anys, fa més d'una dècada que comet delictes informàtics. Krebs assegura que Levashov hauria aconseguit més de 580.000 dòlars en tan sols tres anys amb una campanya de correu brossa de farmàcies en línia través de les seves 'botnets'. Tot i això, encara feia més diners llogant les seves xarxes d'ordinadors zombis a altres cibercriminals.

Segons 'The New York Times', els participants d'un fòrum sobre 'hackers' es preguntaven el 2012 si Levashov havia estat reclutat per l'FSB, el servei d'espionatge successor del KGB. El diari informa que el virus Kelihos s'hauria fet fer servir durant les eleccions de Rússia del 2012 per enviar missatges polítics als comptes en ordinadors amb IP russa. Els correus estaven vinculats a notícies falses.

Les autoritats nord-americanes, amb l'FBI i els serveis secrets al capdavant, investiguen la presumpta relació entre el Kremlin i la campanya electoral de Trump, que va prendre possessió al gener de la presidència. La investigació sosté que des de Rússia es van piratejar els ordinadors del Partit Demòcrata per perjudicar la candidatura de Hillary Clinton i aplanar el camí a la victòria de Trump en les eleccions presidencials.

stats