INTERNET

El món celebra que viu connectat

El 17 de maig es commemora el Dia Mundial d'Internet. Aquest any està dedicat a la millora de les comunitats rurals a través de les TIC. Facebook s'instaura com la xarxa social amb més usuaris a l'Estat espanyol

Francina Bosch
3 min
Dia d'Internet

BarcelonaAvui la xarxa està de celebració. El 17 de maig es commemora el Dia Mundial de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació, popularment conegut com a Dia d'Internet. La iniciativa, impulsada per l'Associació d'Usuaris d'Internet i per la Internet Society, va ser reconeguda per l'ONU el 2006 i, des d'aleshores, cada any dedica la jornada a celebrar els avenços tecnològics i a reconèixer els canvis produïts amb l'arribada d'internet.

L'organització de la jornada mundial compta amb comitès impulsors repartits per diversos països, que coordinen les activitats per commemorar la importància d'internet i de les noves tecnologies a la societat.

Entre les activitats que es celebren avui a l'Estat espanyol, destaca el lliurament dels Premis d'Internet 2011. El guardó de l'edició d'enguany és per a Eduard Punset, en homenatge per la seva trajectòria professional i la seva contribució a la difusió de la ciència i la tecnologia.

En total hi ha programats més de 400 esdeveniments arreu del món.

Una vida millor a les comunitats rurals amb les TIC

Aquest any, el Dia d'Internet està dedicat a la millora de les zones rurals a través de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

La meitat de la població mundial viu a zones rurals i a comunitats apartades. Els 3.000 milions de persones que conformen aquest fragment de la societat, responen al perfil de gent més pobre, amb un índex d'educació més baix i, evidentment, amb una desconeixença total i un ús inexistent de les noves tecnologies.

Avui, diverses conferències i ponències organitzades en motiu de l'efemèride mundial debatran sobre l'ús de les TIC i les ciberaplicacions com a instruments clau per millorar els serveis bàsics a les zones rurals, com ara l'atenció sanitària, el subministrament d'aigua potable i el sanejament, l'educació, la reducció de la mortalitat infantil i la sostenibilitat mediambiental.

De l'Arpanet a Facebook

21 de novembre del 1969. Les universitats d'UCLA i Stanford aconsegueixen una fita històrica connectant-se entre si. És la culminació del projecte Arpanet, un sistema nascut en plena Guerra Freda amb finalitats militars. Aleshores, la iniciativa irrompia amb força a la vida civil, però pensar en la repercussió actual de la xarxa era una idea pròpia de guió de ciència-ficció.

Avui, és impensable imaginar la vida quotidiana de qualsevol país mitjanament industrialitzat sense internet. En molts casos, el correu electrònic i les xarxes socials han deixat de ser un mitjà per convertir-se en una extensió de la pròpia persona. Vivim interconnectats a la xarxa.

Només per apuntar quatre dades ja conegudes, Facebook compta amb més de 500 milions d'usuaris arreu del món. A l'Estat espanyol, ja s'ha instaurat com la xarxa social amb més internautes connectats: 15 milions. Segons un estudi realitzat per la consultora Nielsen, els usuaris espanyols dediquen una mitjana de 4 hores al mes a aquesta xarxa social i els joves l'han adoptat com el seu principal canal de comunicació. Tuenti, amb 5,2 milions d'usuaris, i Twitter amb 3,1, continuen la seva cursa en la selva del ciberespai.

L'informe “Internet a l'Estat espanyol i al món”, publicat ahir per la consultora Tatum, situa l'Estat espanyol a la setena posició d'Europa en nombre d'usuaris, amb 29 milions d'internautes. La Comunitat de Madrid apareix com la regió autònoma amb una major penetració, seguida per La Rioja i les Balears. Catalunya, que el 2010 se situava a la segona posició del rànquing, el 2011 se situa al quart lloc.

stats