Xarxes

Dol 2.0: una empresa catalana crea una xarxa social per dir adéu als difunts

La plataforma també ofereix un espai privat per preparar el propi comiat

Francina Bosch
2 min

BarcelonaUn espai per al comiat i el record, que permeti compartir el dol i, a la vegada, converteixi el llegat vital en format virtual. Amb aquest objectiu neix la nova xarxa social Epilogable, una iniciativa catalana que gira al voltant del concepte d'empremta digital.

En un context vital en el qual cada cop es comparteixen més parcel·les de la vida al ciberespai, sembla natural l'emergència de noves plataformes que vagin més enllà de l'aspecte terrenal i ofereixin un espai on recordar les persones que ja han traspassat, una manera d'allargar la seva vida a la xarxa.

Epilogable és un espai per compartir el dol, recordar i retre un homenatge a éssers propers i persones admirades. L'usuari administrador del dol crea el perfil de la persona homenatjada, i és el responsable d'acceptar o vetar els comentaris d'altres internautes que es vulguin sumar al record.

Però, potser, la part més interessant i innovadora del projecte és la gestió del propi comiat. Així, la plataforma també ofereix un espai a mode d'obituari virtual en el qual l'internauta té l'oportunitat de deixar constància de tot allò pel qual desitja ser recordat. Vivències, experiències, sentiments i pensaments, però també un llistat de voluntats i últims desitjos. Una mescla entre comiat i testament d'emocions que la plataforma fa arribar als destinataris escollits per l'usuari en el moment precís.

No obstant això, Pili Pasquín, impulsora del projecte, assegura a l'ARA que Epilogable no és un “llistat de defuncions”. “Nosaltres no pretenem donar dades sobre la mort d'una persona o el lloc on se l'enterra”, subratlla Pasquín, sinó “oferir un espai on cadascú pugui deixar constància sobre allò que guarda al seu interior”, ja sigui sobre una altra persona, ja traspassada, o sobre un mateix per quan sigui massa tard per dir-ho en vida.

Privacitat i confidencialitat per dissenyar el propi comiat

El mateix usuari és el propi administrador del seu perfil, que pot modificar en qualsevol moment. L'eina permet afegir textos escrits, vídeos, música i fotografies de manera secreta, privada i codificada. Cada perfil genera un codi del qual l'usuari ha de deixar constància, ja sigui a un ésser proper o bé en un testament sota constància notarial. Un cop morta la persona, aquest codi dóna accés a la informació que l'usuari traspassat ha decidit deixar per al seu record.

stats