XARXES

Estats Units acusa Rússia i la Xina de ciberespionatge

El govern xinès ha titllat l'informe d'”irresponsable” i demana que la comunitat internacional abandoni els prejudicis contra el país i treballi conjuntament per mantenir la seguretat 'online'

Reuters
2 min

BarcelonaUn informe de l'Oficina nord-americana de Contraespionatge Nacional assegura que Rússia i la Xina utilitzen el ciberespionatge per robar secrets comercials i tecnològic dels Estats Units amb l'objectiu d'impulsar el propi desenvolupament econòmic. Washington conclou que aquest fet constitueix una amenaça a la prosperitat i la seguretat dels nord-americans. La resposta de la Xina ha sigut immediata, i el portaveu del ministeri d'Exteriors ha titllat l'informe d'“irresponsable”. En una compareixença rutinària davant la premsa, el govern xinès ha instat la comunitat internacional a abandonar els prejudicis contra el país i a treballar conjuntament per mantenir la seguretat online.

L'Informe Foreign Spies Stealing US Economic Secrets in Cyberspace (Espies estrangers que roben secrets econòmics dels EUA en el ciberespai), que recull les dades d'agències d'intel·ligència, empreses del sector privat i centres d'investigació i acadèmics durant el període 2009-2011, alerta que els ciberintrusos estrangers poden entrar sense ser detectats a xarxes a través de les quals accedeixen a una gran quantitat d'informació sensible i dades d'investigacions.

Segons l'informe els serveis d'intel·ligència estrangers, les grans empreses i alguns particulars han doblat els esforços per robar tecnologia als Estats Units que té un cost de desenvolupament de milions de dòlars.

Els ciberintrusos xinesos, els més actius

Malgrat que l'informe fa referència a diversos països que tenen com a objectiu els interessos nord-americans, el document cita Rússia i la Xina com a principals “actors”, i assenyala els xinesos com els més “actius i persistents” en l'espionatge econòmic a través de la xarxa.

No obstant, el document reconeix la dificultat d'establir amb exactitud qui està al darrere d'un atac a internet, malgrat detectar el país d'origen.

stats