Facebook crearà una eina per adaptar-se a la censura a la Xina

El programari permetria censurar entrades dels usuaris abans que veiessin la llum per complir amb la legalitat del país asiàtic, informa el 'New York Times'

Agències
2 min
El creador de Facebook, Mark Zuckerberg, durant la intervenció inaugural de l'F8,  el congrés de desenvolupadors, l'any passat a San Francisco.

BarcelonaEls enginyers de Facebook han desenvolupat una eina per adaptar la xarxa social a la censura que la Xina imposa a internet, i introduïr-se així al país, segons informa el 'New York Times'.

Aquest programari, que Facebook de moment tan sols ha provat internament, permetria censurar entrades dels usuaris abans que veiessin la llum per complir amb la legalitat de la Xina, assegura el rotatiu, que cita treballadors i extreballadors de la companyia a condició d'anonimat.

Sense respondre directament al diari, Facebook ha difós un comunicat en el qual aborda els seus plans en el gegant asiàtic. "Durant molt de temps hem dit que estem interessats en la Xina, i estem invertint temps a entendre i aprendre més sobre aquest país", assegura Debbie Frost, una portaveu de la companyia. Tot i això, Frost ha deixat clar que Facebook "encara no ha pres cap decisió" sobre el tema.

Fins avui, Facebook ha restringit continguts per complir les normatives locals de països com Rússia, Turquia o el Pakistan, però la creació d'una eina específica per a la Xina suposa un pas més. El país asiàtic va bloquejar Facebook el 2009 arran de la revolta independentista a Ürümqi, capital de la regió nord-occidental de Xinjiang, que es va saldar amb uns 200 morts, amb l'argument que els activistes s'organitzaven a través de la xarxa social. Per utilitzar Facebook a la Xina avui dia, els usuaris hi han d'accedir a través d'una xarxa privada virtual (VPN, en anglès).

No obstant això, el creador i director de Facebook, Mark Zuckerberg, ha fet amistat amb el president de la Xina, Xi Jinping; parla una mica de mandarí i ha fet diversos viatges al país en els últims mesos, segons 'The New York Times'.

En una trobada amb treballadors l'estiu passat, Zuckerberg va dir, referint-se a la Xina, que per a Facebook "val més formar part d'una conversa, encara que la conversa no sigui completa".

D'acord amb el rotatiu novaiorquès, alguns empleats que treballaven en el desenvolupament del programari censor han abandonat Facebook durant aquestes dates.

stats