tecnologia

Desenvolupen un software contra el robatori d'ordinadors

El programari Prey, de lliure descàrrega, permet fer el seguiment de 'notebooks', 'netbooks' i telèfons mòbils que utilitzin el sistema operatiu Android

Redacció
2 min
Pàgina web del projecte

BarcelonaEl periodista xilè Tomás Pollak ha desenvolupat un programari gratuït que permet recuperar un ordinador robat localitzant el lloc on està situat. L'aplicació ja compta amb aproximadament 5.000 usuaris arreu del món.

El programari s'anomena Prey i permet el seguiment de notebooks, netbooks i telèfons mòbils que utilitzin el sistema operatiu Android.

El software funciona amb els sistemes operatius Windows, Ubuntu, Android, Mac OS i Linux i, malgrat que fa mesos que està operatiu, va aconseguir una gran notorietat a Xile fa unes setmanes després que permetés la recuperació d'un ordinador robat i la detenció de dues persones acusades del furt.

La propietària de l'aparell, Francys Foix Fuentealba, havia instal·lat Prey i havia registrat dades essencials com nom, adreça de correu i una contrasenya. Un cop robat l'ordinador, el programa va remetre les adreces IP i la xarxa Wifi i va enviar fotografies de les persones que l'estaven utilitzant a través de la webcam, fets que van permetre trobar el dispositiu.

"Jo pensava que Prey era relativament conegut a Xile, però després d'aquests esdeveniments em vaig adonar que va augmentar l'interès per conèixer la plataforma i veure com funcionava", va comentar Tomás Pollak a la BBC.

El software ofereix una versió gratuïta, pensada per a usuaris particulars, i una altra de pagament orientada a empreses. La versió de pagament té un cost d'entre 5 i 399 dòlars, i ofereix més aplicacions, a part de permetre la possibilitat de registrar el software en més aparells. No obstant això, els creadors del programari destaquen que l'últim cas d'èxit correspon a un compte gratuït.

Escoles i universitats de fora de Xile ja s'han posat en contacte amb els creadors per adquirir el software i registrar-lo als seus ordinadors. Pollak i el seu soci, Carlos Yaconi, estan negociant amb distribuïdors de programari d'arreu del món per entrar de ple en el mercat corporatiu.

stats