Què és el codi QR? L'invent "contemporani" de Montoro es va crear fa vint anys

El govern espanyol ha presentat els pressupostos generals de l'Estat amb un codi per enllaçar ràpidament el web. El president del Congrés, Jesús Posada, l'ha definit com una forma "contemporània" que substitueix l'USB

Ara
2 min

BarcelonaDues anècdotes les últimes setmanes han situat l'ús del codi QR en primera línia. Primer va ser la portaveu de Compromís, Mònica Oltra. Una setmana després de ser expulsada de les Corts Valencianes per dur una samarreta reivindicativa, Oltra va aparèixer amb una altra samarreta amb la inscripció "Contra la brutalitat policial", però amb un codi QR. Aquest dimarts, el ministre Montoro ha presentat els pressupostos generals de l'Estat del 2012 a través d'un plafó amb un codi QR imprès que enllaça la pàgina web del ministeri d'Hisenda, on es pot consultar el text dels pressupostos íntegre. Una iniciativa que el president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, ha titllat de "contemporània".

Però els codis de resposta ràpida, tal com es defineixen els QR, no són cap novetat. De fet, es tracta d'una tecnologia inventada fa gairebé vint anys. Va ser el 1994, quan l'empresa japonesa Denso Wave va crear aquest sistema d'emmagatzemament d'informació digital a través d'un codi bidimensional, amb objectius estrictament comercials.

L'ús informatiu i artístic han anat guanyant terreny, i actualment es poden trobar codis QR en diversos museus, mostres d'art i fins i tot diaris, que utilitzen aquesta tecnologia per incloure missatges, informacions o enllaçar pàgines web amb contingut escrit o audiovisual de manera ràpida, tant sols amb un lector al telèfon mòbil. L'increment de l'ús dels codis QR ha anat en paral·lel a l'augment dels anomenats 'smartphones'.

Els tres requadres de les cantonades permeten detectar la posició del codi al lector. Depenent de la tipologia –numèric, alfanumèric o binari–, el codi permet emmagatzemar un màxim de 7.000 caràcters i un mínim de 3.000.

Els codis QR es poden desxifrar a través de la càmera integrada als ordinadors i als dispositius mòbils –com telèfons intel·ligents i tauletes electròniques–, i també amb altres mecanismes de captura d'imatges, com un escànner. Al mercat hi ha una gran quantitat d'aplicacions que fan de lectors de codis QR, com les que ofereixen les les botigues 'online' d'Apple i Android. De la mateixa manera, també hi ha aplicacions que permeten la generació de codis QR a través de missatges i continguts digitals.

stats