La Moncloa regala una volta amb cotxe oficial per la Puerta del Sol: on és el truc?

Apareixen a Twitter perfils que parodien el de la Moncloa i el de Rubalcaba, entre d'altres. Són gairebé idèntics als oficials i no és fàcil descobrir on és la clau

Sergi Sabaté
3 min
moncloa cotxe oficial

BarcelonaAls comptes de Twitter de La Moncloa, del Ministeri de Cultura, de Rubalcaba o del diari El Mundo els han sortit uns dobles a Twitter que fan paròdia dels originals. Així, frases com "El Govern anuncia la signatura d'un pacte de 'torns de govern' amb el @Ppopular" o "el Govern aprova militaritzar la Lliga de Futbol Professional davant la vaga salvatge dels jugadors" són dos tuits que molts usuaris han pogut veure emesos per un suposat compte @desdelamoncIoa, que en la forma copia al 99% el compte oficial de La Moncloa.

Les paròdies van aparèixer aquest dijous a la tarda i els usuaris reaccionen de formes molt diferents a aquests comptes: Els que han detectat que es tracta d'una broma, comparteixen la seva diversió, com és el cas de @mariacoco, mentre que qui es pensa que es tracta dels comptes oficials, s'enfada i respon, com va fer @Gryphus. Mentrestant, La Moncloa ja ha hagut de sortir al pas de la broma i ha penjat una nota a la seva web advertint que el seu compte oficial és @desdelamoncloa i té 148.500 seguidors, tot i que no esmenta el motiu real del comunicat i resulta xocant per a quin no sàpiga la broma que circula.

El fals compte de la presidència del govern espanyol, que ja té més de 1.200 seguidors, respon als usuaris que li fan alguna referència amb termes com "quisoflauta", "antisistema" o "limiti's a votar cada 4 anys!".

On és el truc?

Però, què tenen en comú aquests perfils que permeten un compte paròdic (el que en el llenguatge de Twitter s'entén com un fake) que permet fer-ne un doble tan fidedigne? Una lletra, la 'L', permet al bromista despistar la comunitat tuitaire. En realitat, el compte de la paròdia de La Moncloa no es diu desdelamoncloa, com l'original, sinó desdelamoncioa: el que sembla una ela (l) és, en realitat, una i en majúscula (I). La tipografia de Twitter dóna lloc a la confusió ja que la diferència entre la 'I' i la 'L' és gairebé imperceptible, com es pot veure a les imatges.

El 'Ministeri d'Incultura' també piula

Un altre compte que té el seu doble és el Ministeri de Cultura. En aquest cas, el compte @cuituragob, que es fa dir Ministeri d'Incultura, fa broma en referència a @culturagob, un usuari institucional que no piula des del 3 d'agost. El fals departament cultural piula coses "Penseu durant un moment en la vostra cançó preferida... canteu-la dins vostra, tararageu-la..." per després cridar: "I ARA PAGUEU EL CANON!!!! PIRATES!!! XORIÇOS!!! LLADES!!! Els autors passen gana".

D'entre les seves piulades més paròdiques, expliquen que "la ministra està sent vital en les negociacions amb l'Arsenal per Cesc", sortegen "un sopar amb el Papa per gaudir de la nit romàntica dels teus somnis" o detallen que "la ministra hauria dimitit fa temps, si sabés redactar el full de dimissió. I no se'l vol descarregar per el què diran".

El PSOE, més ràpid denunciant l'imitador que no pas la Moncloa

Mentre els comptes @desdelamoncIoa i @cuIlturagob continuen actius aquest divendres a la tarda, una altra paròdia que va aparèixer del compte de la candidatura d'Alfredo Pérez Rubalcaba (@conRubalcaba), anomenat @conRubaicaba (novament canviant la 'L' per la 'I') ja ha estàs suspès. Algun usuari com @Viv_Jabalera havia retuitejat algun missatge, on també s'evidenciava un perfil fals d'Elena Valenciano, la secretària de política internacional del PSOE, que també ha estat deshabilitat.

D'altra banda, el diari El Mundo també ha estat víctima d'un compte paròdic, tot i que en el seu cas molt menys i actiu i amb més seguidors. Aquest perfil informa de 'notícies' com "El PSOE anuncia que es planteja renunciar a la candidatura a la presidència del govern i donar suport a Rajoy". Aquest diari ha aconseguit parlar amb l'autor del compte paròdic de La Moncloa. Es tracta d'un jove madrileny, que ho fa com un divertiment i es mostra convençut que l'executiu espanyol "sol·licitarà que es tanqui el compte, a veure quan dura".

Aquest internauta assegura que no té cap relació amb els altres perfils copiats, com els de Rubalcaba o Elena Valenciano, que han estat eliminats ràpidament.

stats