Tecnologia

Vist per a sentència el judici per les patents entre Apple i Samsung

La companyia de la poma va denunciar la sud-coreana per haver copiat els dissenys de l'iPhone i l'iPad

Efe
3 min
Un telèfon de Samsung i un d'Apple

Los AngelesEl judici entre Apple i Samsung per les patents, que podria condicionar el mercat de la telefonia mòbil als Estats Units, ha quedat vist per a sentència aquest dimecres a la matinada, després de tres setmanes de litigi en un tribunal federal de San José, a Califòrnia. Els advocats de totes dues parts han presentat als nou membres del jurat, durant més de quatre hores, els seus arguments finals per tancar l'exposició dels seus casos, que giren entorn al grau d'originalitat tecnològica que van representar l'iPhone i l'iPad.

Apple va denunciar Samsung l'any passat perquè considera que l'empresa sud-coreana havia copiat deliberadament els dissenys dels seus dispositius mòbils per fabricar la seva següent generació de telèfons i llançar la tauleta Galaxy Tab. La companyia fundada per Steve Jobs va demanar al tribunal que obligui Samsung a indemnitzar-los amb 2.500 milions de dòlars (uns 2.000 milions d'euros), i que prohibeixi la venda als Estats Units dels aparells de Samsung que violen les seves patents.

L'empresa asiàtica, però, va rebutjar els càrrecs, i va contraatacar l'any passat amb una altra denúncia en què deia que Apple s'havia apropiat sense autorització de la seva tecnologia de telecomunicacions 3G i d'algunes característiques de la càmera fotogràfica per a telèfons, entre altres coses. Aquesta infracció de patents i els pagaments derivats es van valorar en més de 600 milions de dòlars (uns 480 milions d'euros).

Els advocats d'Apple han sol·lictat aquesta nit al jurat que es fixessin en la cronologia del disseny de telèfons de Samsung abans i després que l'iPhone sortís al mercat el 2007, i han assegurat que el que Apple havia trigat cinc anys a crear, Samsung ho va copiar en tres mesos com a resposta a una crisi de disseny. La defensa de l'empresa californiana ha indicat que internament Samsung havia considerat l'iPhone com una revolució, i que van copiar-ne no només el disseny rectangular sinó també l'ús. En aquest sentit, Apple ha citat un estudi de Best Buy que detallava que alguns consumidors havien arribat a confondre la tauleta de Samsung amb l'iPad per les semblances estètiques i que van retornar el producte, cosa que, a parer dels advocats, és una prova de la confusió creada en el mercat.

Durant el seu torn de paraula, els representants legals de Samsung han recriminat l'actitud d'Apple en considerar que no buscava una indemnització econòmica, sinó garantir-se per ordre judicial un avantatge competitiu al mercat en bloquejar el seu rival més poderós. Des de Samsung s'ha assenyalat que tots els televisors s'assemblen, ja que molts tenen pantalla plana i rectangular, i s'ha extrapolat aquest cas al sector de la telefonia. Per l'empresa sud-coreana, els dissenys varien amb els anys i Apple no té la patent sobre el rectangle, ni sobre files d'icones de colors. Els advocats de Samsung han defensat que més enllà de l'aparença de forma, els seus productes i els d'Apple difereixen en els seus aspectes tècnics i en la seva fabricació, i han insistit que Apple no va tenir complexos a l'hora d'utilitzar la seva tecnologia de connexió 3G per a l'iPhone 3G.

Després de les rèpliques corresponents, la sessió ha conclòs, i s'ha emplaçat el jurat a tornar aquest dimecres al jutjat per iniciar-hi les deliberacions a les 9 del matí hora local (les 18.00 h a Catalunya). Els integrants del jurat hauran d'omplir un qüestionari de 20 pàgines per donar forma al seu veredicte, un document en què hauran d'indicar, un per un, quin grau de legitimitat consideren que tenen els aparells qüestionats.

stats