Xarxes socials

La condemna a mort de Troy Davis reobre el debat sobre què és 'trending topic' a Twitter

Etiquetes com #troydavis o #TooMuchDoubt desapareixen de la llista de tendències regionals en alguns estats nord-americans com el d'Atlanta, quan el tema estava sent àmpliament debatut hores abans de l'execució

Francina Bosch
3 min
El tuit de @BigBoi obre el debat sobre l'ocultament del cas Troy Davis a Twitter

BarcelonaTroy Davis, executat aquest dijous a la matinada als Estats Units, ha sigut un dels protagonistes de Twitter els darrers dos dies. Les etiquetes #RIPTROYDAVIS i Dear Georgia són trending topic mundial del moment, i d'altres com #troydavis, #TooMuchDoubt i Strange Fruit (cançó de Billie Holiday a favor dels drets civils dels nord-americans) han sigut àmpliament utilitzades al llarg de les últimes hores. No obstant això, el cas Troy Davis ha reobert l'ampli debat de què és trending topic a Twitter. Centenars de blogs analitzen la repercussió del cas a la xarxa de les piulades i es qüestionen la desaparició d'etiquetes com #troydavis o #TooMuchDoubt de la llista de tendències regionals, hores abans de l'execució, quan el tema estava sent àmpliament debatut en alguns estats nord-americans com el d'Atlanta. @BigBoi, el cantant del grup Outkast, obria la veta al debat en un tuit el 20 de setembre: “#Troydavis era el #2 'trending topic' a Atlanta fa cinc minuts, ara el seu nom ha sigut eliminat completament!!! Increïble”. La piulada va ser retuitejada per més de 100 usuaris a l'instant.

A principis de maig del 2010, Twitter explicava a Mashable la lògica en l'ordenació i categorització dels trendings topics, un mecanisme al qual, diuen, han anat introduint millores: “El nou algoritme identifica els temes més populars a cada moment (...) per ajudar la gent a descobrir les notícies d'última hora arreu del món. Pensem que les etiquetes que recullen els temes més candents són les més interessants”. Una descripció oberta a interpretacions i amanida amb dos aclariments igual de qüestionables per part de Twitter. El primer: "l'algoritme treballa en un mecanisme de work in progress" que no permet una traducció simultània del que passa en el moment. El segon: la xarxa social "no bloqueja cap tema".

El debat sobre les tendències a Twitter no és nou, i casos com el de Wikileaks i la revolta egípcia en contra del règim de Hosni Mubàrak ja van col·locar un interrogant darrere del mot trending topic a la xarxa social de les piulades, que la qüestiona en el seu paper de finestra oberta al món i aparador sobre què interessa i de què es parla a cada moment. Tot plegat, sense tenir en compte les etiquetes promocionades, aquelles que porten un xec al darrere per aparèixer al capdamunt del rànquing.

Deixant la controvèrsia sobre les tendències a part, el que sí que és inqüestionable és la quantitat de veus públiques alçades les hores prèvies a l'execució de Davis. El clam més sentit prové del món del rap i el hip-hop, que amb el cas Troy Davis ha tornat als seus orígens més reivindicatius. Puff Daddy animava la gent en un tuit a trucar al fiscal general Eric Holder –i incloïa el seu telèfon– per demanar-li que intercedís en el cas. El cantant N.O.R.E s'unia a la causa amb una piulada similar i Cassidy utilitzava el hashtag #troydavis desenes de vegades en la seva crida incansable a favor de la clemència, un missatge secundat per un ampli espectre de la societat arreu del món.

Els carrers d'Atlanta es van omplir de manifestacions amb el suport, majoritàriament, d'un extens sector de la societat negra hores abans de l'execució, i algunes veus com la del papa Benet XVI i la de l'expresident Jimmy Carter també es van pronunciar, sense èxit, a favor d'aturar l'execució de Davis. Malgrat l'allau de peticions de clemència, la Cort Suprema dels Estats Units ha exercit la pena màxima al condemnat la matinada d'aquest dijous.

Twitter continua bullint després de l'execució, però el missatge ara és un altre. Minuts després de la sentència, Antoni Bassas escrivia: “Quan s'executa una persona als EUA recordo javiersolana a @lbassets: no pot rebre el Nobel de la pau el president d'un país que té pena de mort”. Amb altres paraules i idiomes diferents, el seu missatge recull una xifra incomptable d'adeptes a la xarxa social de les piulades.

stats