L'art espontani de Google Street View

L'artista canadenc Jon Rafman dóna una perspectiva variada del que passa arreu del món amb la seva selecció de fotografies fetes per aquest servei de Google

Ara
2 min
Google Street View

BarcelonaJon Rafman, un artista de Mont-real, porta molt de temps col·leccionant fotografies que els cotxes de Google fan arreu del planeta. Amb les càmeres de 9 lents que fa servir l'empresa del cercador per fotografiar els carrers i carreteres, moltes vegades s'obtenen fotografies inesperades que resulten diferents i que Rafman no ha deixat escapar.

Entre les moltes imatges que ha reunit n'hi ha d'incendis, d'atracaments, de prostitució, de fauna, de flora, de postes de sol o de persones escapant d'inundacions. Les imatges provenen de totes les parts del món per on passa Google Street View, que només volia ser un complement del Google Maps i que ara es demostra que és també una màquina espontània de fotoperiodisme i de fotografia artística.

La política de Google Street View consisteix a no ocultar mai la seva presència i a no avisar mai de la seva arribada. Amb aquest simple 'modus operandi', els vehicles híbrids que fa servir Google són uns fotògrafs sistemàtics dels moments que les persones viuen fora de casa seva. Cada 10 o 20 metres, les 9 càmeres capturen tot allò que se'ls posa pel davant. Després, a través d'un sistema informàtic, les fotos s'enllacen entre si i creen imatges panoràmiques. Per no incomplir normes de privacitat, les cares dels individus i les matrícules dels vehicles sempre es difuminen.

L'obra de Rafman ha tingut rellevància suficient com per ser exposada al New Museum de Nova York. En aquesta mostra, on s'hi exposaven tres peces de la selecció feta per Rafman, s'hi podia llegir: "Si la missió de Google és organitzar la informació del món i fer-la universalment accessible i útil, la de Rafman és fer-la significativa".

L'artista ha creat un lloc web similar a un Tumblr on es poden veure les fotos que ha anat descobrint sense sortir de casa.

stats