xarxes socials

Un mal tuit et pot costar la feina

El blog '10.000 words' del web 'mediabistro.com' recull el cas de 8 periodistes de mitjans nord-americans, canadencs i australians que han sigut acomiadats dels respectius llocs de treball per haver difós comentaris inadequats a través de Twitter

Redacció
3 min

BarcelonaQuan es tracta de Twitter, els periodistes es converteixen en funambulistes fent equilibris en una corda fluixa. Mentre alguns mitjans de comunicació incentiven els seus treballadors perquè es creïn un compte i tinguin quants més seguidors millor, molts altres no tenen una política clara sobre l'ús que han de fer de les xarxes socials.

El blog 10.000 words del web sobre temes periodístics mediabistro.com es fa ressò del cas de 8 periodistes de mitjans de comunicació nord-americans, australians i canadencs que han perdut la feina per haver fet un ús de Twitter contrari a la política empresarial dels mitjans pels quals treballaven.

1. Octavia Nasr

Un dels casos més coneguts és la de l'exredactora en cap de la CNN, Octavia Nasr, especialista en el Pròxim Orient. El juliol de 2010, Nasr va tuitejar “Estic trista de saber que Sayyed Mohammed Hussein Fadlallah ha mort...Un dels gegants de Hesbol·là que respecto molt”, en resposta a la notícia sobre la mort del clergue xiïta. El tuit, considerat infame, va causar furor entre alguns partidaris d'Israel i, malgrat que Nasr es va disculpar, la direcció de la cadena va decidir acomiadar-la, al·legant que “la credibilitat de la màxima responsable de la informació relacionada amb el Pròxim Orient havia quedat compresa de cara al futur”.

2. Brian Pedersen

El setembre del 2010, l'Arizona Daily Star va acomiadar el redactor Brian Pedersen per tuitejar “inadequadament i de manera poc professional”. En varis tuits, Pederson havia criticat diversos mitjans de comunicació i havia fet comentaris “dubtosos” sobre la taxa d'homicidis a Tucson (Arizon, EUA). L'Oficina Nacional de Relacions Laborals va donar la raó al diari, dient que l'acomiadament havia sigut procedent.

3. Gavin Miller

Una ràdio amb seu a Melbourne, Austràlia, va fer fora aquest locutor de falques publicitàries per “haver violat severament la política d'ús de xarxes socials de l'empresa”. A principis de maig, Miller va insultar a través de Twitter un grup d'activistes cristians, després que aquests fessin un comentari despectiu vers la homosexualitat. “S'hagi saltat o no la política de l'empresa, no volem que algú que treballa a la nostra ràdio faci comentaris com aquests”, va dir el director general del mitjà.

4. Damian Goddard

Un reporter d'esports del diari canadenc Rogers Sportsnet, Damian Goddard, va perdre el seu lloc de treball a principis de maig després de pronunciar-se en contra dels matrimonis homosexuals a través de Twitter. “Estic totalment d'acord amb Todd Reynolds i el seu suport al matrimoni tradicional i VERTADER”, va tuitejar Goddard. El comentari feia referència a la crítica que Todd Reynolds, un agent de hockey, va fer a un jugador del New York Ranger per aparèixer a un anunci donant suport als matrimonis gays.

5. David Shuster

El reporter David Shuster, va ser acomiadat de la cadena nord-americana MSNBC a principis del 2010 per una sèrie de tuits “inapropiats”, en resposta a un periodista i activista nord-americà de tendència conservadora, James O'Keefe. Shuster va tenir el compte a Twitter inactiu durant unes setmanes i, poc després, la direcció de la cadena el va readmetre.

6. Catherine Deveny

Catherine Deveny va perdre el seu lloc de treball com a columnista del diari australià The Age per haver fet “comentaris fora de to”, segons la direcció del rotatiu.

7. Renee Gorko

Aquesta reportera d'una ràdio d'Arkansas va ser acomiadada a l'agost del 2010 per tuitejar, mentre estava cobrint una conferència a la Universitat d'Arkansas, que hauria preferit estar fent la cobertura d'un partit dels Florida Gators (equip de futbol de la universitat de Florida).

8. Markos Moulitsas

El bloguer Markos Moulitsas va ser apartat temporalment de la cadena nord-americana MSNBC, durant el 2010, per haver mantingut una disputa a través de Twitter amb un dels caps de la cadena, Joe Scarborough.

En conclusió (si és que se'n pot treure alguna): si ets periodista, vés en compte amb el que publiques a Twitter, encara que estiguis fora de servei, perquè 140 caràcters “desafortunats” et poden costar la feina.

stats