XARXES

Les dades personals dels usuaris de Facebook podrien haver-se filtrat a terceres persones

La firma de software de seguretat Symantec alerta que altres usuaris poden haver tingut accés a perfils, fotografies i xats i poden haver penjat missatges

Agències
2 min
El creador de la xarxa social Facebook, Mark Zuckerberg

BarcelonaDesprés de la fallada de seguretat que ha patit el servei de Play Station Network, ara és el torn de Facebook, que també podria haver filtrat dades personals dels usuaris a terceres persones, segons ha dit al seu bloc la firma de software de seguretat Symantec. Un estudi realitzat per la companyia ha detectat que alguns dels programes que els usuaris fan servir a la xarxa social per jugar, fer compres o altres gestions oferia a anunciants i altres empreses una porta d'entrada secundària al compte personal. La filtració podria haver-se produït durant anys i la informació s'hauria adreçat especialment als anunciants. D'acord amb la companyia de seguretat, les terceres persones poden haver tingut accés a informació personal com ara perfils, fotografies i xats, i fins i tot podrien haver penjat missatges.

"Creiem que fins a l'abril del 2011, prop de 100.000 aplicacions estaven permetent aquesta filtració", s'assegura a l'entrada del bloc de Symantec. "Durant els darrers anys, centenars de milers d'aplicacions poden haver filtrat sense advertir-ho milions de fitxes d'accés a terceres parts", s'afegeix. Els experts de Symantec consideren també que aquestes terceres parts poden no haver estat conscients d'aquesta possibilitat d'accedir a la informació dels usuaris. La major xarxa social d'Internet ha rebut la notificació d'aquestes filtracions i ha confirmat la notícia, segonses diu també al bloc de Symantec. La nota afegeix, a més, que Facebook ha fet passos per resoldre aquest problema.



Facebook no veu evidències de cap filtració

Amb tot, Facebook ha volgut puntualitzar l'afer assegurant que les informacions de Symantec "contenen inexactituds”. Segons ha dit Malorie Lucich, la portaveu de la xarxa social creada per Mark Zuckerberg, “s'ha fet una completa investigació que no revela evidències d'aquesta suposada filtració d'informació personal a terceres parts", ha dit. Lucich ha afegit que Symantec tampoc ha tingut en compte a l'hora de fer el seu informe les obligacions contractuals dels anunciants i els desenvolupadors d'aplicacions que els prohibeix obtenir o compartir informació personal dels usuaris de tal manera que "es violin les nostre polítiques". També ha confirmat que la companyia ha eliminat les antiquades Interfícies d'Aplicació de Programació (API en les seves sigles en anglès) a les quals es refereix Symantec al seu informe.


Els més petits, amenaçats


Un altre informe conegut aquest dimecres i elaborat per Consumer Reports indica que almenys 7,5 milions d'usuaris de Facebook tenen menys de 13 anys, l'edat mínima requerida per la plataforma i que 5 milions no han complert 10 anys. L'estudi mostra que hi ha un gran desconeixement dels pares sobre l'ús que fan els menors d'aquesta xarxa social, que queden exposats "a programari maliciós o amenaces serioses com abusadors infantils". Facebook té més de 500 milions d'usuaris i està competint amb Google i Yahoo pel temps de connexió i pels anunciants.

stats