Deixen en llibertat condicional el cap de programadors de Megaupload a Nova Zelanda

La jutge n'ha ordenat l'alliberament provisional amb la condició que no accedeixi a internet ni contacti amb les persones suposadament implicades de fora del país

Efe
2 min
Presó preventiva per als responsables de Megaupload

SidneyEl cap de programació de Megaupload, l'holandès Bram van der Kolk, ha quedat en llibertat provisional a Nova Zelanda, a l'espera del judici d'extradició als Estats Units, segons informen mitjans locals.

Van der Kolk, de 29 anys i accionista de Megaupload, és requerit per la justícia nord-americana per pirateria informàtica, crim organitzat i blanqueig de diners juntament amb el fundador, Kim Schmitz, i cinc executius més.

L'holandès ha abandonat la seu del Tribunal del districte de North Shore, prop d'Auckland, acompanyat de la seva dona, després de rebre el vistiplau sobre el lloc de residència en aquesta ciutat, segons l'agència local APNZ.

Llibertat, però sense internet

La jutge Pippa Sinclair n'ha ordenat l'alliberament provisional amb la condició que ell i les persones que habitin en el seu habitatge no accedeixin a internet ni contactin amb les persones suposadament implicades en aquest cas fora de Nova Zelanda.

Van der Kolk i l'alemany Finn Batato, responsable tècnic de Megaupload, van obtenir la llibertat condicional a finals de gener, però des de llavors han estat detinguts fins que es verifiqui la idoneïtat dels llocs de residència proposats.

Batato, sense casa

Batato, de 38 anys, estarà tancat almenys una nit més perquè la dona de Schmitz, Mona, no va donar el seu consentiment per escrit perquè resideixi a la seva mansió. El motiu és que es trobava en una consulta mèdica quan les autoritats van anar a comprovar l'adreça.

Mathias Ortmann, de 40 anys i cofundador de Megaupload, compareixerà avui dijous davant el tribunal del districte de Manukau, que decidirà si li concedeix o li denega la llibertat condicional.

A petició dels EUA

Tots tres van ser detinguts a Auckland el passat 20 de gener amb el fundador de Megaupload, també conegut com Kim Dotcom. Les detencions es van fer a petició dels Estats Units en el transcurs d'una operació policial internacional contra la pirateria informàtica, que va incloure el tancament del portal de descàrregues a internet i altres detencions a Europa.

Les autoritats nord-americanes consideren que Megaupload ha causat més de 377 milions d'euros en pèrdues a la indústria del cinema i de la música en transgredir els drets d'autor de companyies i obtenir-ne uns beneficis de 132 milions d'euros.

stats