01/07/2012

20 utilitats poc conegudes de Google

10 min
Vols

CardedeuQuan el 1996 Sergey Brin i Larry Page van crear el cercador BackRub, el seu objectiu ja era "organitzar la informació del món i fer-la universalment accessible i útil". Aquell projecte es va convertir en Google, la pàgina més visitada d'internet i que, darrere la seva senzillesa aparent, amaga una potència en evolució constant que us permet buscar molt més que pàgines web. Avui us proposo una vintena d'aplicacions de Google que us poden estalviar temps i feina.

1. Calculadora. Escriviu qualsevol operació matemàtica al requadre de cerca de Google i el cercador us respondrà amb el resultat. Pot ser tan senzilla com 2+2 o una expressió més complicada, com 5*9+(sqrt 10)^3. Google sap fins i tot la resposta a la vida, l'univers i tota la resta.

2. Gràfics de funcions. Estudiants de matemàtiques, escriviu una funció al cercador i el primer resultat de la cerca serà la seva representació gràfica: sin(x). També podeu representar diverses funcions conjuntament, en la mateixa cerca i separades per comes: x/2, (x/2)^2, ln(x), cos(pi*x/5). Els gràfics resultants es poden manipular: fer 'zoom', consultar els valors d'un punt...

3. Previsió meteorològica. Voleu emular la méteo d'en Bernis? Escriviu al cercador weather: seguida del nom del lloc on voleu saber quin temps farà. Per exemple: weather:cardedeu proporciona la previsió a quatre dies vista del lloc on visc.

4. Cartellera de cinema. Escriviu la paraula movie: seguida del títol de la pel·lícula que voleu veure. El cercador us demanarà en quina població i el resultat serà la llista de sales que la projecten, amb els horaris d'avui i els tres dies següents. Un exemple: Men in Black III a Barcelona. Els resultats es poden filtrar per població, sala i horari aproximat. Als EUA també es poden consultar els horaris dels esdeveniments esportius.

5. Buscador de vols. Voleu anar a Berlín a negociar quelcom amb Angela Merkel? Escriviu la paraula flights seguida dels noms de les ciutats d'origen i destinació (flights barcelona berlin) o els codis dels seus aeroports i el primer resultat –després dels anuncis de venda de bitllets– us indicarà la durada del vol, la quantitat de vols que hi ha cada dia, enllaços a les pàgines de totes les companyies aèries que fan la ruta i una llista detallada dels vols amb hores de sortida i arribada, els dies de la setmana que operen i els números de vol respectius.

6. Traductor. Google disposa d'un servei específic de traducció, però s'hi pot accedir directament des del cercador. Escriviu la paraula translate seguida de la paraula o frase –millor entre cometes– que voleu traduir, l'idioma original i el de destinació. Per exemple: translate 'això no és un rescat' catalan english.

7. Buscar només en una web. Feu servir la paraula site. Us interessa saber què ha publicat l'ARA sobre el president nord-americà? Escriviu obama site:ara.cat. I el que en diu la Wikipedia? Doncs obama site:wikipedia.org. També podeu restringir la cerca a les adreces d'un tipus de domini determinat. Posem per cas: Beethoven en webs de l'exèrcit dels EUA (beethoven site:mil) o Lady Gaga en pàgines d'àmbit universitari (gaga site:edu).

8. Vull tenir sort. A la finestra de cerca de Google hi ha dos botons: el normal i l'enigmàtic 'Segur que tinc sort'. La diferència és que el primer presenta una llista de resultats de la cerca, mentre que el segon us porta directament a la pàgina web que hauríeu vist en primer lloc de la llista de resultats. Una mena d'acte digital de fe en el grau d'encert de Google. Ara només ho veureu si teniu desactivada la funció Google Instant d'aproximació al que aneu teclejant.

9. Operadors de cerca. Per buscar webs on apareguin forçosament dues o més paraules, afegiu-les amb el signe més (+): messi +cristiano us ensenya pàgines que contenen els noms dels dos futbolistes. De la mateixa manera, amb el signe menys (-) podeu excloure els resultats on aparegui una paraula que no us interessa: messi -cristiano només us oferirà resultats sobre el jugador del Barça sense referències a l'antipàtic portuguès del Madrid. Igualment, teixidor +emili dóna prioritat a pàgines sobre l'autor de 'Pa negre', que en canvi no apareixerà enlloc si busqueu teixidor -emili.

10. Text exacte. Per buscar una frase exacta, escriviu-la entre cometes. No és el mateix buscar mai menys –pàgines que contenen les dues paraules en qualsevol lloc i ordre– que "mai menys" –pàgines que contenen les dues paraules juntes i en aquest ordre–. En molts casos us sorprendrà la diferència. De tota manera, la capacitat de Google per endevinar el que volem escriure realment pot ser útil si no recordem la grafia exacta d'una paraula: xopenjauer ens suggereix si no buscàvem schopenhauer.

11. Comodins. Google no distingeix entre majúscules i minúscules ni entre lletres amb accent i sense. Tampoc dóna gaire importància als articles i preposicions –excepte quan formen part d'una frase entre cometes–. Però sí que admet comodins representats per un asterisc (*): si no recordeu quants anys farà tal dia, busqueu tal dia fara * any. En podeu combinar més d'un en la mateixa cerca. I per buscar pàgines que continguin rangs de números, separeu-los amb dos punts. Ideal per cenyir-se a períodes històrics: 1975..1980 erc.

12. Egosurfing. Si teniu una web, us pot interessat molt des de quines pàgines us arriben les visites. L'eina més completa és Google Analytics, però el cercador també us ofereix una bona aproximació. Poseu link: seguit de l'adreça de la vostra web. link:ara.cat i us mostrarà les webs alienes que enllacen amb pàgines d'aquest diari.

13. Mapes ràpids. Si us fa mandra obrir Google Maps, escriviu al cercador el nom de la població seguit de la paraula map. El primer resultat de la cerca serà una vista reduïda del mapa que, ara sí, podeu clicar per accedir a la vista completa del servei. Exemple: cardedeu map.

14. Conversor d'unitats. Peus, polzades, acres, lliures… Escriviu una quantitat, el nom de les unitats originals, la paraula in i el nom de les unitats desitjades. El primer resultat serà la magnitud convertida: 600 acres in hectares.

15. Conversor de divises. La funció anterior també serveix per convertir moneda al canvi actual. Val més fer servir el codi de les divises. Per exemple: així veuen els japonesos el no-rescat dels bancs espanyols: 100000000000 EUR en JPY.

16. Buscar un tipus de fitxer determinat. Es poden restringir els resultats de cerca a un o més tipus de documents. Feu servir la paralula filetype darrere dels descriptors del que busqueu. Per exemple: estatut filetype:pdf. O els Power Point de l'economista mediàtic d'americanes llampants: sala i martin filetype:ppt.

17. Buscar amb imatges. El cercador d'imatges de Google també funciona a la inversa: en comptes d'introduir descriptors i demanar-li imatges relacionades, podeu 'ensenyar-li' una imatge i demanar-li que la identifiqui. A la caixa de cerca d'images.google.com hi ha una icona d'una càmera per pujar un fitxer gràfic del vostre ordinador, que també podeu arrossegar-hi directament. Un exemple amb una foto que tinc al meu ordinador.

18. Identificar una imatge amb el mòbil. L'operació anterior encara és més senzilla amb el telèfon: l'aplicació Google Goggles per a Android –i la funció Goggles de Google per a iPhone– permeten fotografiar, posem per cas, la portada d'un llibre o bé un monument que no coneixem i obtenir-ne informació.

19. Buscar amb la veu. Si us fa mandra teclejar, Google també us escolta. Al navegador web Google Chrome i als telèfons amb Android, la caixa de cerca inclou la icona d'un micròfon. Premeu-la i digueu amb claredat el que busqueu.

20. Resultats personalitzats. Si teniu un compte de Google –és a dir, una adreça de Gmail–, els resultats que obteniu poden ser diferents dels que obté un altre usuari fent la mateixa cerca. A partir de les vostres cerques anteriors i els resultats en què heu fet clic, Google dedueix els vostres interessos. També dóna preferència als resultats que interessen als vostres contactes a la xarxa Google+, que apareixen identificats amb una icona blava que representa una persona.

La majoria d'aquestes funcions, i unes quantes més, són accessibles mitjançant el formulari de cerca avançada de Google, però si les feu servir sovint, estalviareu temps recordant la paraula clau corresponent i aplicant-la en la caixa de cerca del vostre navegador web, sense haver d'obrir la portada de Google.

Moltes de les operacions també funcionen en els cercadors especialitzats de Google, com el de notícies i el d'imatges.

stats