APLICACIONS

Televisió connectada a les xarxes socials i un localitzador d'ancians i nens, entre les aplicacions catalanes presentades al Mobile World Congress

Formen part de l'oferta de la cinquantena d'empreses de diversos punts del territori amb presència al congrés

Acn
3 min
Els visitants del congrés manipulen els nous dispositius presentats  / PERE TORDERA

BarcelonaEl ventall d'empreses catalanes presents al Mobile World Congress és molt variada. Fent un tomb per l'espai del congrés dedicat a les aplicacions destaca 'Social TVlive', un sistema nascut a Barcelona que permet comentar en temps real el que emeten en obert diversos canals de televisió a través de la xarxa. Al Pavelló Català, la companyia banyolina Sixtemia presenta un sistema que permet visualitzar continguts de TV3 i programar, per exemple, una llista de vídeos per veure'ls més tard. Des de Sitges arriba 'Dondeesta.com', que permet saber en qualsevol moment la posició d'un telèfon mòbil, amb autorització prèvia del propietari. Està enfocada principalment a localitzar ancians i nens.

El creixement del mercat de les aplicacions per a telèfons intel·ligents i tauletes tàctils en els darrers anys ha fet que les 'apps' tornin a ser les grans protagonistes de la nova edició del congrés. Els usuaris descarreguen milions d'aplicacions dels sistemes operatius més populars per a dispositius mòbils (iPhone, Android, Blackberry i OVI). Davant aquestes xifres, desenes d'empreses han decidit centrar el seu negoci en la creació de programari per als telèfons intel·ligents i les tauletes tàctils. Més de 200 empreses d'arreu del món, de les quals vint són catalanes, s'han instal·lat en aquesta tercera edició de l'App Planet.

Una de les aplicacions que es poden veure a la secció catalana de l'APP Planet és un servei de televisió per internet que integra xarxes socials com Facebook i Twitter. Permet que les persones que estiguin veient un mateix programa puguin interactuar en temps real,: la nova manera de veure la TV segons explica la companyia. 'Social TVlive' recull diversos canals que emeten en directe i en obert a la xarxa, entre els quals n'hi ha de catalans, com el 3/24, TV3 o BTV. The Channer és l'empresa impulsora d'aquesta aplicació i està disponible a nivell mundial per a les plataformes Apple, Android i Windows Phone. De moment és gratuïta, però David Díaz, responsable de l'oficina de Barcelona de la companyia, ha dit que durant aquest any llançaran serveis 'premium' de pagament. De moment, aquest programari, de segell català i amb l'oficina principal a San Francisco, compta amb 1 milió i mig d'usuaris.

Passejant per l'oferta catalana a l'espai dedicat a les aplicacions del Mobile World Congress sorprèn el producte 'Dondeestas.com', de l'empresa de Sitges (Garraf) Counterpoint S.L. En descarregar-la, l'usuari pot autoritzar els contactes que vulgui a saber, en tot moment, la seva ubicació GPS. El responsable de l'estratègia de l'empresa impulsora d'aquest programari, Enric Batlle, ha explicat que a l'Europa Occidental aquesta aplicació –que fa 10 mesos que és al mercat– és molt útil per controlar adolescents i gent gran. No obstant això, assegura que en altres països on estan presents amb nivells de seguretat més baixos, com Mèxic o l'Argentina, té utilitat per a un col·lectiu més ampli.

Des de la capital del Pla de l'Estany arriba per primer any al Mobile World Congress l'empresa Sixtemia. És l'única companyia gironina present al Pavelló Català del congrés de telefonia. Presenta la seva última novetat, un programari per a mòbils que permet accedir a tots els vídeos del servei de TV3 '3 a la carta'. El programari també permet, segons ha explicat un dels seus impulsors, Josep Maria Teixidor, programar alertes i elaborar una "llista de favorits per veure els vídeos que t'interessen a posteriori".

Aquesta companyia banyolina està especialitzada en el desenvolupament d'aplicacions per a mòbils des del 2008. D'entrada només treballava per a la plataforma d'Apple, i des de fa un any també desenvolupa aplicacions per als dispositius Android (Google).

L'App Planet català compta amb altres aplicacions, com la 'mTraveler', de l'empresa barcelonina Multiactiva Mobile. Aquest programa no està enfocat a l'usuari final, sinó que es dissenya a mida per a ajuntaments o consorcis que vulguin promocionar-se com a destinació turística. Un cop dissenyada l'eina per al client en qüestió, ja es posa a disposició del públic en forma d'aplicació per a telèfon intel·ligent.

Una altra proposta és la de Zyncro, que ha creat una aplicació que permet dissenyar una xarxa social corporativa. Aquesta eina de funcionament intern per a les empreses permet comunicar-se amb els clients i entre els clients, que poden resoldre casos compartint informació. Una altra utilitat de l'aplicació de Zyncro està enfocada a la productivitat: una xarxa social interna evitaria que els treballadors tornin a elaborar informació ja existent (com presentacions de Power Point) o no hagin de perdre fins a 5 hores a la setmana per la sobrecàrrega de correus, segons la companyia.

El racó de les empreses catalanes a l'App Planet també inclou les propostes de companyies com AddFleet, Itinerarium, Wöwbile Mobile MK, Artificial Solutions, BCN Touch, Neosono, Blinzy Studios, Plunge Interactive, Qitlabs, Down to Moon, Qustodian, Fast Taxi, Slashmobility, Infocket, Soft for You i InQBarna.

stats