xarxes socials

5 coses que és millor que no facis a Facebook

Un article de la BBC ens recorda algunes de les accions a través de la xarxa social que ens poden jugar a la contra. Ahir es va conèixer el cas d'una dona britànica condemnada a 8 mesos de presó per haver infringit la legislació del Regne Unit. La dona havia contactat a través de Facebook amb una noia acusada en un cas de drogues mentre ella exercia de jurat públic en el procés judicial

Redacció
2 min

BarcelonaEls mitjans de comunicació anglosaxons es van fer ressò ahir del cas d'una dona britànica que ha sigut condemnada a 8 mesos de presó per haver infringit la legislació del Regne Unit amb un ús inadequat de la xarxa. Joanne Fraill, de 40 anys, va contactar a través de Facebook amb una dona acusada en un cas de drogues mentre ella exercia de jurat públic en el procés judicial.

La cadena britànica BBC ha aprofitat el ressò mediàtic que està tenint aquest cas per recordar-nos, en un article, 5 accions a Facebook que ens poden portar problemes.

1. Acceptar com a 'amic' gent que 'no toca'

Frail va sentir empatia amb la noia acusada (Jamie Sewars) i va contactar amb ella via Facebook. Ara ha canviat el paper de jurat popular pel d'acusada. Aquest és el primer cas penal al Regne Unit que involucra internet, però no deixa de ser un cas més d'usuaris de Facebook que escullen els amics equivocats.

L'article es fa ressò de l'experiència de Charlotte Fielder, una noia que va néixer sense una mà. Fielder va acceptar, per afinitat, l'amistat d'un home que va fingir haver perdut una extremitat en un accident, però que en realitat sentia una atracció especial per les persones amputades. Fielder va descobrir, poc després, la seva fotografia de perfil en un lloc web pornogràfic.

2. Queixar-se de caps, clients o electors, en el cas dels polítics

Encara que soni a obvietat, és important recordar a qui tenim agregat com a amic abans de publicar comentaris crítics.

13 treballadors de la línia aèria Virgin van ser acomiadats després d'haver obert una pàgina a Facebook i haver-la utilitzar per insultar passatgers i fer bromes sobre el mal estat dels avions.

3. Pujar fotografies impertinents

Malgrat que tingui una configuració de privacitat molt restrictiva, difondre depèn de quines fotografies a través de la xarxa pot fer-te passar vergonya en un futur.

El cap del Servei d'Intel·ligència Britànica, John Sawers, va penjar al seu perfil de Facebook fotografies de les seves vacances, en què apareixia en banyador. Les imatges es van filtrar ràpidament a la xarxa i, malgrat que les va retirar immediatament, la memòria col·lectiva encara no se n'ha oblidat.

4. Utilitzar la xarxa durant una baixa per malaltia

L'article ofereix diversos exemples de persones que s'han quedat sense feina per navegar per Facebook mentre, suposadament, estaven malaltes. Des del cas d'una dona canadenca que va perdre la feina per haver penjat fotografies prenent el sol i acudint a festes mentre gaudia d'una baixa per depressió fins a l'exemple d'una empleada de l'empresa suïssa Nationale Suisse, que va ser acomiadada quan el seu cap la va enxampar navegant per Facebook després d'haver trucat per dir que un atac de migranya l'impedia anar a treballar.

5. Revelar secrets

Sobretot si formes part d'un organisme públic. La nova campanya del ministeri de Defensa britànic, Think before you tweet (pensa abans de tuitejar), pretén evitar la filtració d'informació confidencial a través de la xarxa.

Malgrat que l'article no descobreix la sopa d'all, val la pena fer memòria dels problemes que poden comportar certes accions que, sovint, els usuaris realitzen a través de les xarxes socials sense pensar en les possibles repercussions que poden tenir.

stats