Efímers 29/03/2015

Alemanya busca respostes a un sinistre que l’ha deixat en xoc

Merkel i la ciutadania s’han bolcat amb les famílies de les 75 víctimes germàniques

Isaac Lluch
3 min
La catedral de Digne-les-Bains, localitat francesa prop del sinistre, es va omplir ahir en una missa en record de les víctimes de la catàstrofe als Alps.

MunicLa tragèdia de l’avió de Germanwings no sembla que hagi de tenir conseqüències a llarg termini en el comportament dels viatgers alemanys. Milers de persones van agafar ahir un vol des dels aeroports de Rin del Nord - Westfàlia, el land d’on són 64 de les 75 víctimes alemanyes de l’aeronau que es va estavellar als Alps, per aprofitar les dues setmanes de vacances de Pasqua. També des de l’aeroport de Düsseldorf es van formar ahir llargues cues davant dels taulells de facturació de maletes. Però també la zona que es va habilitar per assistir els familiars de les víctimes de l’avió accidentat està sent molt visitada. Tant, que l’administració de l’aeròdrom posa cada dia dos nous llibres de condol perquè qui vol transmetre el seu missatge de respecte i de record els pugui omplir.

Alemanya busca des del dol respostes al que li resulta inconcebible. La catàstrofe no només ha sacsejat la societat pel nombre de víctimes i per les suposades esgarrifoses circumstàncies del sinistre. També perquè això li podia passar a qualsevol. Abans els vols eren cars, no a l’abast de tothom. Però ara pràcticament qualsevol es pot comprar un bitllet i sentir-se part de la comunitat passatgera. La tragèdia de l’avió de Germanwings ha demostrat com és de vulnerable l’estil de vida a què tothom s’havia acostumat.

Com més abominable sembla el fet, més gran i més dura es torna la recerca d’explicacions. El no-saber no s’accepta. Cal intentar aclarir-ho tot. Potser per això la cancellera Angela Merkel ha promès que el govern alemany donarà el màxim suport a les investigacions. Psicòlegs, terapeutes i els mateixos afectats assenyalen com és d’important per a les persones que estan de dol que la societat i els seus representants facin gestos d’empatia. Merkel va anul·lar de seguida tota la seva agenda i va viatjar a la zona del sinistre per aparèixer al costat del president francès, François Hollande, i de l’espanyol, Mariano Rajoy. També el cap d’estat alemany, Joachim Gauck, va interrompre el seu viatge per Sud-amèrica per tornar de seguida al país. A les persones que han de passar el dol els ajuda saber que alguna força col·lectiva es cuida d’ells. I Alemanya s’ha afanyat a posar-se al costat dels familiars de les víctimes sense deixar de qüestionar-se què ha passat.

“Tot ha sigut molt pitjor”

“Tot ha sigut molt molt pitjor del que havíem pensat”, va afirmar de seguida Ulrich Wessel, el director de l’Institut de Haltern am See, d’on procedien els 16 alumnes i les dues professores que anaven a l’avió després de passar una setmana d’intercanvi escolar a Lliçà del Vallès. “Una cosa així sobrepassa qualsevol imaginació”, va assumir Merkel.

La cara de la crisi de Lufthansa ha sigut el seu president, Carsten Spohr, expilot i enginyer. “És el pitjor moment de l’empresa en 60 anys”, va reconèixer. La companyia oferirà 50.000 euros als familiars de les víctimes com a primer ajut. El cas d’Andreas Lubitz, acusat per la fiscalia de provocar la mort de 149 persones en estavellar intencionadament l’avió als Alps, ha deixat consternat tot el país alhora que ha precipitat debats sobre temes pràctics i morals. Per exemple, sobre la seguretat dels avions, l’eficàcia dels controls mèdics als pilots i el paper dels mitjans de comunicació alemanys.

En un país en què la majoria de la premsa ha evitat citar el cognom del copilot que va provocar suposadament l’accident, la magnitud de la notícia ha desfermat incontrolables impulsos sensacionalistes. “No només ha caigut un avió amb 150 persones a bord sinó també el periodisme”, es va denunciar des de la ràdio pública alemanya. El país busca noves respostes per a tot.

Funerals d’estat primer a Colònia i després a Barcelona

El govern espanyol preveu celebrar un funeral d’estat a Barcelona (53 víctimes residien a Catalunya) per les víctimes de la catàstrofe aèria. Tot i que encara no s’ha assenyalat una data, es faria després del 17 d’abril, quan s’oficiarà una missa i un acte d’estat a la catedral de Colònia organitzat per l’executiu alemany. La idea és coordinar-se entre Madrid i Berlín per no fer coincidir els actes oficials de manera que hi puguin assistir representants de les dues administracions. Per concretar els detalls del funeral a Barcelona, l’executiu espanyol es coordinarà amb la Generalitat els pròxims dies.

stats