Efímers 26/01/2015

El Bundesbank demana a Tsipras que matingui el rumb

Brussel·les evita valoracions sense “resultats definitius”

Ara
3 min
Alexis Tsipras celebrant ahir la victòria al centre d’Atenes.

BarcelonaEuropa aguantava la respiració ahir a la nit fins a consumar-se el que feia setmanes que es veia venir: Alexis Tsipras tindrà un seient aviat, si aconsegueix formar govern, a la taula dels grans líders de la UE. Entre d’altres, serà, cadira per cadira, al costat de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que aquestes últimes setmanes ha anat llançant missatges fins i tot conciliadors cap a Grècia. “Hem fet un llarg camí i no tinc cap dubte que el farem fins a la línia d’arribada”, va assegurar Merkel a principis de mes, quan la victòria de Syriza a les urnes s’anava fent evident. “Sempre he volgut que Grècia es quedés dins de l’eurozona”, va sentenciar fa poc davant les informacions que apuntaven que en el moment àlgid de la crisi Alemanya es va plantejar seriosament que Grècia abandonés l’euro.

De moment ahir a la nit tothom va guardar silenci a les institucions comunitàries, oficialment “a l’espera de resultats definitius” tot i la potència de la victòria de l’esquerra alternativa grega que de seguida va proclamar que s’havia acabat l’austeritat imposada des de Brussel·les. L’únic que va prendre la paraula va ser el president del Bundesbank, Jens Weidmann, que en una entrevista a la televisió alemanya va assegurar que “també és de l’interès del govern grec fer el que sigui necessari per afrontar els problemes estructurals que hi ha allà”. Després de puntualitzar que es referia a l’administració, les finances públiques i l’economia com els camps en què calia actuar, Weidmann va sentenciar: “Confio que el nou govern [grec] no posarà en qüestió el que ha de venir i el que ja s’ha aconseguit”.

Valoracions a l’Eurocambra

Els que també van valorar la victòria de Syriza ahir a la nit van ser els principals grups polítics al Parlament Europeu. El president del Partit Popular Europeu, l’alemany Manfred Weber, va carregar amb duresa en un tuit: “Aviat quedarà clar que Tsipras ha fet promeses buides”. I va reclamar que el camí de les reformes acordades fos respectat, ja que això era condició prèvia per mostrat la “solidaritat” d’Europa cap a Grècia.

El president del grup socialista a l’Eurocambra, l’italià Gianni Pittella, va celebrar el triomf d’Alexis Tsipras gairebé com a propi i va proclamar que “la renegociació del deute grec, en particular de l’extensió del termini de programa de retorn dels diners, no s’ha de considerar més com un tabú; és l’hora d’invertir en el creixement per reduir el dèficit i el deute públic”. “Stop a l’austeritat i als dictats de la troica, necessitem polítiques justes”, va piular i va vaticinar que l’èxit aplanava el camí “per al naixement d’una forta coalició de forces progressistes d’esquerra”. Un clam tan inaudit com difícil de concretar en la política europea.

I avui, Eurogrup a Brussel·les

Just avui, l’endemà de l’històric triomf de Syriza, els capricis de l’agenda europea han volgut que -de casualitat- hi hagi prevista una trobada dels ministres d’Economia de la zona de l’euro. Oficialment, a la reunió no es parlarà de l’arribada de Syriza al poder, però sí que es deixaran sentir els comentaris sobre les conseqüències del que Alexis Tsipras va prometre ahir: “Deixar enrere el desastre de l’austeritat”.

Va ser el mateix Eurogrup el que fa unes setmanes va donar dos mesos de marge a Grècia per accedir als diners del segon rescat. El nou termini és el 28 de febrer i, si no es concedeix una altra pròrroga, aquell dia la troica, que vol un nou compromís d’Atenes amb l’austeritat, tancarà l’aixeta. La situació es podria tornar insostenible per a Grècia, que necessita 28.000 milions d’euros per finançar-se en el període 2014-15. A l’espera del que passi, l’euro va trontollar ahir a la baixa en l’únic mercat obert quan es van saber els resultats electorals, l’australià.

stats