Tema del dia 15/03/2015

D’on plagien els universitaris?

2 min

Buscant paraules clau

Posar una paraula sobre el tema del treball en qualsevol cercador és el mètode més utilitzat per copiar entre els estudiants universitaris. Els docents asseguren que molts d’ells plagien literalment articles de la xarxa. Hi ha un segon grup, però, que construeix el seu treball amb còpies de diferents documents.

Wikipedia

És una enciclopèdia online completada pels mateixos usuaris progressivament. S’hi pot trobar informació i definicions de tota mena. Hi ha versions en més de 280 llengües, entre les quals hi ha el català. Segons dades de la mateixa Wikipedia, cada dia rep més de 50 milions de visites. L’ampliació de continguts és constant.

Treballs de companys

L’herència de treballs d’una generació a una altra d’estudiants sempre ha sigut un clàssic. Amb les noves tecnologies, però, els universitaris tenen accés als treballs del seu entorn més pròxim, però també de qualsevol punt del món. De fet, és per aquest mètode que es plagien un 17% dels treballs que es presenten a la UOC.

Patatabrava

La van crear Oriol Solé, Andreu Caritg i Felip Gordillo l’any 2002 des de la Facultat de Periodisme de la UAB. Està oberta a tot el col·lectiu d’estudiants universitaris de l’Estat i s’hi poden trobar apunts de la majoria de graus i també de màsters. El creixement d’usuaris ha sigut constant. Actualment ja supera els 400.000.

El Rincón del Vago

És una de les pàgines més utilitzades pels universitaris, però també pels professors per detectar còpies. La van crear Miguel Ángel Rodero i Javier Castellanos l’any 1998 a Salamanca. S’alimenta a través dels mateixos estudiants i s’hi pot trobar tot tipus d’informació, des d’apunts de classe, pràctiques i exàmens fins a treballs de carreres tan diverses com sociologia, informàtica i biblioteconomia, i escrits en diverses llengües. De mitjana mensual, www.rincondelvago.com rep més de 20 milions de visites.

stats