INVESTIGACIÓ, EL DEBAT POLÍTIC
Efímers 28/01/2015

El Govern acusa ERC d’actuar en contra de les plebiscitàries

Els republicans responen que “el millor per al procés” és que Mas comparegui

Joan Serra / Laia Vicens
3 min
PUJOL, SENSE BUST A PALAU  Mas va inaugurar ahir el bust de Puig i Cadafalch al Pati dels Tarongers. “Ja no n’hi haurà més. S’acaba amb Josep Tarradellas”, va anunciar.

BarcelonaLa fràgil col·laboració entre CiU i ERC continua oferint capítols marcats per la tensió. Tot i que el pacte que condueix al 27-S semblava que dibuixava un període d’estabilitat, falcat després amb l’entesa per validar els pressupostos, la topada pel cas Pujol ha actualitzat les turbulències d’una convivència amb constants desavinences. El Govern va mostrar ahir el seu malestar després que ERC fes pinya amb l’oposició per obligar el president de la Generalitat, Artur Mas, a comparèixer a la comissió d’investigació parlamentària sobre frau fiscal, l’anomenada comissió Pujol. El portaveu de l’executiu, Francesc Homs, va suggerir que la decisió dels republicans respon a interessos electoralistes i distorsiona el caràcter plebiscitari dels comicis de la tardor. Va lamentar que, a diferència de les prioritats del Govern, ERC no vulgui centrar-se en el full de ruta cap a l’estat propi. “Aquesta és una decisió que va en contra de fer les eleccions plebiscitàries”, va etzibar el conseller de la Presidència, visiblement molest.

A Palau, cada cop que es qüestiona la predisposició del Govern per obrir el debat sobre la corrupció, la resposta és contundent. “Aquest és el Govern més transparent que ha tingut mai Catalunya”, va assegurar ahir Homs en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu. El conseller va subratllar la “disponibilitat” del president a explicar-se al Parlament -a diferència, va dir, de l’actitud d’Alícia Sánchez-Camacho en el cas Método 3-, però també va advertir ERC que “hi ha decisions que tenen conseqüències”. “Cadascú és lliure de prendre les iniciatives que cregui convenients”, va raonar el portaveu, partidari de focalitzar l’agenda política en el procés sobiranista. “Alguns creiem que el 27 de setembre està en joc si Catalunya és un estat independent, i altres tenen com a prioritat una altra cosa”, va reblar Homs, en una crítica dirigida a tota l’oposició, ERC inclosa, després d’insistir que el gest dels republicans per forçar la foto de Mas a la comissió Pujol té “un interès purament electoral”. Ara cal concretar la data de la compareixença. Es debatrà en la reunió ordinària de la comissió programada per dilluns que ve.

ERC insta Mas a esvair dubtes

El dard del Govern va provocar la reacció dels republicans. Després d’alinear-se en quatre ocasions amb CiU per evitar que Mas passés pel tràngol de parlar de la família Pujol Ferrusola i de fixar un ultimàtum a Palau, ERC s’ha espolsat la responsabilitat d’exercir de tap a la compareixença del president, ara que els d’Oriol Junqueras fan bandera del discurs de la regeneració democràtica i de tolerància zero amb la corrupció. El portaveu adjunt d’ERC al Parlament, Lluís Salvadó, va justificar el canvi de postura del partit: “El millor per al país i el procés és que Mas vingui, s’expliqui i esvaeixi tots els dubtes que hi pugui haver”. “És absolutament imprescindible per al procés que les persones que el lideren no tinguin cap ombra de dubte sobre la seva honorabilitat i la seva vinculació en processos de corrupció”, va raonar Salvadó. El nom de Mas apareix en les converses entre Oriol Pujol i el seu amic Sergi Alsina recollides en el sumari del cas ITV.

El Govern va recollir crítiques de l’oposició. El PSC va insistir que Mas “s’ha equivocat” per no haver sol·licitat la compareixença per iniciativa pròpia, ICV-EUiA va censurar les amenaces d’Homs a ERC i la CUP va subratllar la por que els genera “el rumb del Govern”.

Homs admet “decepció i tristesa” per Pujol

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va valorar ahir la imatge de la jornada, la compareixença de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol a la Ciutat de la Justícia per declarar com a imputat per la fortuna que va ocultar durant 34 anys a Andorra. Després d’advertir que cap membre del Govern havia pogut veure les imatges de Pujol entrant als jutjats, Homs va argumentar que el fet li produïa “decepció” i “una gran tristesa”. Homs va apel·lar a la “presumpció d’innocència” de la família Pujol Ferrusola i va lamentar que determinats sectors, “de l’arbre caigut”, en vulguin “treure un rèdit extra”.

stats