GRÈCIA EL REFERÈNDUM
Efímers 30/06/2015

Juncker implora als grecs un sí a Europa

Tsipras diu que un ‘Grexit’ no interessa a ningú i que tindria un cost enorme

Esther Herrera
3 min
20.00 manifestants van  Sortir ahir a la plaça Sintagma d’Atenes contra la troica i l’austeritat.

Brussel·lesPrimers moviment polítics després de la ressaca per la crisi provocada arran del trencament de les converses entre Grècia i els creditors. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va entrar directament en la campanya del referèndum grec apel·lant a votar , “independentment de la pregunta que es faci”, perquè enviaria el missatge que el país “vol seguir amb els altres països de la zona euro i de la Unió Europea”. No va ser l’únic líder europeu a passar a aquest missatge, sinó que la cancellera alemanya, Angela Merkel, també va anar en aquesta línia.

Amb el referèndum grec ja convocat i el corralito vigent a Grècia, els líders europeus van demanar el vot favorable del poble grec veient que l’executiu hel·lè, tal com estan les coses, fa campanya pel no. Segons va assegurar Juncker, un no a les urnes voldria dir que el país es vol “allunyar de la zona euro i d’Europa”. “Parafrasejant Valéry Giscard d’Estaing [expresident francès], no vull que Plató jugui a segona divisió”, va assegurar Juncker.

Un home “trist” i “decebut”

Juncker també va lamentar que, després de cinc mesos de negociacions, se sent “trist” i “decebut” per l’abrupte anunci del referèndum que va fer el primer ministre grec, Alexis Tsipras, a qui va acusar de “no dir tota la veritat”. Però tot i la duresa de les seves paraules, Juncker va assegurar que “la porta es manté oberta” per intentar arribar a un acord sobre el programa que expira aquesta nit. Això sí, va deixar clar que tornar a la taula de negociacions només seria possible si Atenes enviés una nova proposta. Però segons fonts del govern grec consultades pel diari ARA, aquesta possibilitat no està sobre la taula.

Sobre les últimes propostes que van fer les institucions, Juncker va subratllar les concessions que s’havien fet: fins a tres vegades va repetir que no es demanaven retallades en les pensions, ni tampoc pujades de l’IVA. En el document que diumenge va fer públic l’executiu comunitari -en un inusual exercici de transparència- hi havia canvis respecte a altres propostes filtrades. Per exemple, les institucions finalment van cedir a aplicar un 13% d’IVA als hotels, bàsics per al turisme, el motor econòmic del país, en lloc del 23% que sol·licitaven en un principi. Per contra, seguia sense haver-hi acord en el tipus impositiu que tindrien les illes, que havia de ser diferent del de resta del país per demanda explícita del soci de govern de Syriza, els nacionalistes d’ANEL. “Un sistema massa complicat, que implicava fins a sis tipus diferents d’IVA”, va observar una alta font europea. A la taula de negociació també hi havia, segons Brussel·les, la reestructuració del deute, una demanda clau del govern grec. Juncker va recordar que li havia promès a Tsipras que seria una qüestió que s’abordaria en el futur, en un tercer programa de rescat.

També la cancellera alemanya, Angela Merkel, va entrar en campanya i va mantenir l’esperança en un sí hel·lè: “Si Grècia vol seguir negociant després del referèndum, per descomptat que no ens tancarem a parlar”. Però la mà estesa de Merkel no va estar exempta de retrets entre els quals va lamentar que “del costat grec no hi havia disposició al compromís” i que ningú pot obtenir el “cent per cent” en una negociació. El seu número dos al govern, Sigmar Gabriel, va ser més concret quan va dir que, “si venç el no, serà una clara decisió contra l’eurozona”.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va ser entrevistat ahir a la televisió pública grega i va assegurar que un rebuig a l’oferta dels creditors en el referèndum permetria al govern grec “reprendre el diàleg i negociar un acord millor”. Tsipras va demanar que no es posessin en dubte els esforços que havia fet el govern grec en la negociació i es va mostrar confiat que ningú vol un Grexit, ja que tindria, segons ell, “un cost enorme” per a tots. “Quan vam creure que teníem un acord, les institucions encara volien més. No buscaven un compromís, buscaven imposar les seves condicions”, va lamentar.

Grècia incomplirà avui el pagament d’un deute de 1.600 milions d’euros que tenia previst amb l’FMI. Però aquesta morositat no tindrà efectes immediats i no s’espera que en tingui fins, com a mínim, després del referèndum previst per diumenge.

stats