18/04/2015

L’escàndol Rato i la ruptura amb el passat obren un abisme al PP

4 min
ESCORCOLLS TELEVISATS Ahir els agents de Duanes van continuar els escorcolls, amb els focus ben a prop.

MadridL’escàndol Rato és ja l’escàndol PP. L’escorcoll a casa seva i al despatx i la detenció durant unes hores és un punt i a part en la història política del centredreta estatal. Implica una ruptura amb el passat aznarista que l’exvicepresident encarna i obre enormes incerteses electorals de cara al futur. La seva caiguda empeny els populars a una refundació: els resultats electorals en determinaran la profunditat i les presses. El partit ja tremola i no amaga que la fotografia de dijous al vespre -una mà al cap de Rato fent-lo entrar en un cotxe de la policia- els passarà factura a les urnes. Mariano Rajoy, però, ha decidit que aquest cas ha de ser una lliçó exemplaritzant davant dels que li retreuen passivitat amb la corrupció. Vénen temps de pactes.

Els interessos de la Moncloa i de la formació no coincideixen i apareixen matisos que, en una formació tan presidencialista com el PP, evidencien la força del terratrèmol intern. La número 2 de l’executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que les acusacions de frau, aixecament de béns i blanqueig de capitals són un “afer particular” i va procurar desvincular els presumptes delictes de la gestió que va fer durant vuit anys com a responsable econòmic. La seva única preocupació, va dir, és que l’Agència Tributària funcioni “amb independència del moment i del lloc, de si hi ha eleccions o no i afecti aquest partit o aquell”. Un discurs que contrasta amb la insistència dels populars a l’hora de vincular el cas Pujol amb el projecte independentista.

Aquesta estratègia -vendre neutralitat i mà dura- que han posat en marxa el president espanyol i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, dos homes que van compartir amb l’ex director gerent del Fons Monetari Internacional tants consells de ministres, inquieta els candidats que han de donar la cara als comicis del 24 de maig, a qui, dies enrere, Rajoy va ordenar que reivindiquin amb orgull la marca PP davant de formacions emergents com ara Ciutadans. L’entorn de la presidenta del partit a Madrid i candidata a l’Ajuntament, Esperanza Aguirre, va criticar la “sobreactuació” judicial en l’operació. A diferència del secretisme o de la prudència d’altres situacions semblants, aquesta vegada els mitjans de comunicació van saber que s’estava fent l’escorcoll des de ben aviat i Rato va sortir per la porta principal de l’edifici poc abans dels telenotícies del vespre. Ahir el perímetre de seguretat policial que allunyava les càmeres s’havia relaxat. Aguirre va admetre que tot plegat pot fer “molt de mal” a les urnes. L’atur i la corrupció són, de manera sostinguda a les enquestes, els grans maldecaps dels espanyols.

Les dues cares de la moneda

El cop contra l’expresident de Bankia, sota els focus de les càmeres, és una moneda que té dues cares. L’equip governamental ho fia tot a la convicció que això reforçarà la seva imatge pública pel que fa a la regeneració democràtica: cal un antídot per a casos com el Gürtel, els anomenats papers de Bárcenas o l’operació Púnica, que toquen de ple la sala de màquines del carrer Génova i són un llast permanent. No obstant això, implica assumir la censura al polític del PP que ha arribat més alt, i que entre tots havien convertit en un símbol. Amb l’herència política de José María Aznar contestada en molts àmbits, la gestió econòmica de Rato ha sigut un element molt present en els anys d’oposició a José Luis Rodríguez Zapatero. De fet, un cop de nou al poder, Rajoy va confiar Hisenda en Montoro, deixeble reconegut de l’exvicepresident. ¿De quin costat caurà la moneda? ¿Valoraran els ciutadans l’actuació “implacable” o desconfiaran de la dreta?

El portaveu al Parlament Europeu, Esteban González Pons -un home acostumat a pensar i emetre missatges directes i clars destinats a la televisió-, va evidenciar els dubtes de portes endins. González Pons va subratllar que les investigacions “tenen a veure amb la vida professional, econòmica i privada” de Rato i que no tenen cap relació amb la feina que havia fet com a representant del partit. Per això, creu que els populars poden continuar amb el mateix “orgull” una precampanya que pivota, precisament, en l’experiència i en les polítiques desgranades. Però, tot i aquest raonament, el portaveu a Europa admet que l’ombra d’uns presumptes delictes tan greus com els que pesen sobre “un dels grans referents del PP” no els beneficia per al 24-M.

Rajoy no s’ha pronunciat sobre la qüestió, però avui i demà protagonitza actes de partit. El que no vol el president és ni una comissió d’investigació al Congrés ni haver de comparèixer ell a la cambra a donar explicacions. El govern espanyol afirma que, tot i el convenciment d’estar fent el que cal, no deixa d’estar “preocupat”. Des de les eleccions d’Andalusia del mes de març, en què la formació va patir una forta davallada electoral, han començat a aparèixer escletxes entre els posicionaments del líder del PP i del govern i els dirigents que estan a peu de territori. La més significativa, el to de les crítiques cap a Albert Rivera, a qui molts aspirants a alcaldes i presidents autonòmics veuen com a única taula de salvació. Ara, l’afer Rato torna a fer emergir diferències i incomprensions. La gestió que Rajoy faci dels resultats electorals dirà si pateix la síndrome de la Moncloa, aquell aïllament progressiu del dia a dia que sovint ha perjudicat els presidents espanyols.

Trencar amb una època

Tot i que les targetes black de Bankia ja van distanciar Rato dels seus antics companys i el van convertir en una icona de les irregularitats en temps de crisi, ara hi ha hagut la ruptura formal amb tot l’àmbit conservador. Marca un abans i un després: qui s’atrevirà, a partir d’ara, a reivindicar la seva política del 1996 al 2004? L’editorial del diari El Mundo titulava ahir “El final d’una època”. Beneint l’espectacular operació de dijous, el PP ha de girar full també a l’imaginari aznarista del diner fàcil. L’oposició li exigirà que ho demostri amb fets.

stats