23/05/2015

A Rajoy i Sánchez només els val el triomf

3 min
A Rajoy i Sánchez només els val el triomf

MadridEn política hi ha moments en què quedar segon no és cap consol. Demà és un d’aquests dies per a Mariano Rajoy i Pedro Sánchez. A les urnes estan en joc alcaldies i presidències autonòmiques però també el lideratge dels mesos vinents a l’estat espanyol i el relat que predominarà. Qui resisteixi millor l’embat de Podem i Ciutadans i aconsegueixi el triomf haurà fet un tram important en el camí cap a la Moncloa. Per això en les últimes hores de campanya el PP i el PSOE van insistir en la necessitat de concentrar el vot en ells.

És cert que aquestes eleccions també serviran per mesurar la salut del bipartidisme, però cap enquesta pronostica uns resultats que facin trontollar el model nascut a la Transició. Si els sondejos no s’equivoquen, s’obrirà pas la cultura del pacte -absent des del 2011- però pivotant al voltant de socialistes i populars. En aquest escenari els líders de les dues formacions reivindiquen el vot útil i aixequen la bandera del canvi, que en l’imaginari col·lectiu és patrimoni dels emergents: Rajoy demana la confiança per mantenir les polítiques iniciades fa tot just quatre anys i Sánchez assegura que l’alternativa només la poden fer ells o comptant amb ells.

Sense citar Albert Rivera, el president del govern espanyol va alertar ahir el centredreta que optar per Ciutadans per estirar les orelles al PP té conseqüències: “Es pot estar votant el PSOE sense assabentar-se’n”, va dir a Guadalajara (Castella-la Manxa), en un dels dos actes de clausura de la campanya. “No és un moment d’indecisions ni d’experiments”, va reblar. Sap que qui perdi estarà més debilitat de portes endins. Els conservadors han posat tota la carn a la graella perquè, en paraules de María Dolores de Cospedal, “tot el que no sigui votar el PP és votar un pacte contra el PP”.

Duresa contra Ciutadans

En aquests 15 dies, l’estratègia del PP contra C’s s’ha endurit. Primer es limitaven a subratllar-ne la falta d’experiència en la gestió, conscients que els seus postulats liberals eren compartits per bona part del seu electorat. Després, l’equip de campanya del carrer Génova va posar el dit a la llaga en el que consideren patinades, com qüestionar noves inversions de l’AVE o l’afirmació que la regeneració democràtica ha de venir dels nascuts en democràcia. Finalment, han atiat la por a les grans coalicions progressistes, sobretot després que el diari El País afirmés en portada que Rivera aposta per entendre’s amb Sánchez.

L’argumentari del partit de Rajoy s’aferra a aquesta hipòtesi per denunciar el risc que, a parer seu, implica per a l’estabilitat i la recuperació la suposada radicalitat de la nova esquerra en auge. La confrontació més aspra ha sigut a la capital espanyola, on Ahora Madrid (Podem, Guanyem, Equo i sectors d’IU) s’ha erigit en la principal alternativa a la dreta. La candidata conservadora, Esperanza Aguirre, els acusa de voler instaurar un “règim bolivarià”. Per fer-hi front els populars reclamen majories àmplies. No obstant, com que saben que els resultats contundents són difícils, el seu missatge de fons -pensant ja en dilluns-és que cal respectar la llista més votada. Per això, també és essencial per a les dues grans forces estatals quedar en primer lloc: per tenir la iniciativa política d’intentar formar govern en municipis i comunitats autònomes. En aquest debat que s’obrirà després del 24-M, l’atzucac d’Andalusia es convertirà en una peça central.

El PSOE, de moment, esquiva la polèmica dels acords postelectorals -només ha vetat el PP i Bildu- i confia a recuperar quotes de poder institucional. El secretari general socialista sap que aquests comicis són un examen parcial per a ell i el seu projecte, abans de sotmetre’s a les primàries per a la presidència del govern espanyol del juliol. Ahir va demanar el suport de manera especial als joves i als antics simpatitzants ara desencantats. “No és hora de dividir-se”, va afirmar. Per seduir-los altre cop va tornar a marcar distàncies amb José Luis Rodríguez Zapatero -la seva relació passa per hores baixes- i va garantir que ofereix un partit “renovat, compromès, net i dempeus”. Una opció nítidament d’esquerres, assegura, que contraposa a un centredreta tocat per casos de presumpta corrupció: perquè el PP es “regeneri”, va dir, cal enviar-lo a l’oposició.

El president espanyol, però, confia que malgrat la davallada que pronostiquen els sondejos resistiran: “Serà la millor campanya, perquè tindrà el millor final”, va pronosticar en l’acte de tancament a Madrid, en el qual va tenir paraules d’agraïment per a l’alcaldessa sortint, Ana Botella, present al míting, però cap per a Ignacio González, a qui Rajoy no ha permès repetir com a presidenciable madrileny. El líder popular creu que demà la gent els tornarà a fer costat perquè “el missatge de la recuperació i l’estabilitat” ha fet forat entre la gent. I no les “ocurrències i improvisacions” de Rivera, a qui no perd de vista.

stats