Efímers 27/08/2015

Sànchez dubta de la pertinença a la UE i l’unionisme s’hi aferra

El líder de l’ANC rectifica i diu que no s’expulsarà un estat català

R.t.
3 min
Jordi Sànchez va utilitzar el seu compte de Twitter per rectificar i esmenar les seves declaracions del matí a la Cadena SER.

Barcelona“En un moment inicial és indiscutible [que un estat català quedaria fora de la Unió Europea], però quedar-ne fora no vol dir que no hi hagi acords de relació amb la UE i que es puguin mantenir totes les condicions que avui es tenen en relació amb Europa”. Aquesta és la frase del president de l’ANC, Jordi Sánchez, en una entrevista a la Cadena SER que va servir de guspira per encendre una polèmica entre independentistes i unionistes durant la jornada d’ahir. Fins aquest moment, els primers havien defensat sempre que la independència no havia de significar l’expulsió automàtica de la UE que sí que presagiaven els segons, motiu pel qual les declaracions del líder de l’Assemblea van obrir un flanc en l’argumentari dels sobiranistes.

Tot i així, el cert és que Sànchez va córrer a puntualitzar el que acabava de dir. Va argumentar que la sortida de la UE seria només transitòria, que no significaria sortir de l’euro i que els estats europeus serien els primers a vetllar que Catalunya fos un membre comunitari més. “¿Vostè creu que la UE, que està fent l’impossible perquè Grècia no surti de l’euro, permetrà que Catalunya sí que ho faci?”, va preguntar durant l’entrevista, en què també va defensar que “hi ha un problema polític de primer nivell i cal buscar una sortida negociada, amb l’únic requisit que Catalunya ha de tenir el futur que vulgui amb Espanya i Europa”.

Rectificacions via xarxes socials

Però hores més tard el torrent de reaccions a les seves declaracions va obligar Sànchez a autoesmenar-se. I ho va fer en onze piulades des del seu compte de Twitter. “No hi ha cap motiu per pensar que la independència expulsarà 7,5 milions de catalans de la ciutadania europea, de la qual ara disposen”, va rectificar el president de l’ANC, que va considerar que “Catalunya seguirà formant part de la UE si aquesta és la voluntat dels catalans”, ja que, com que els seus tractats “no preveuen què cal fer en cas de secessió”, la solució “serà una decisió política i no jurídica”.

Que havia passat entre el matí i la tarda? Declaracions de tot tipus de les formacions contràries a la independència. Així, per a la número dos del PSC el 27-S, Eva Granados, estar a la UE és “com estar embarassada: o s’hi està o no s’hi està”, motiu pel qual entén que l’independentisme ja és conscient dels “riscos certs” de la separació d’Espanya. Al seu torn, el cap de llista del PP, Xavier García Albiol, va demanar als independentistes “que deixin d’enganyar” i que reconeguin que “el 80% dels països de la UE no preveuen” una Catalunya independent com a sòcia, mentre que la presidenciable de C’s, Inés Arrimadas, va celebrar que el líder de l’ANC admetés que “l’única cosa que ofereixen és treure Catalunya d’Espanya i de la UE”. “Espero que no canviïn de discurs”, va ironitzar tot seguit. Finalment, el cap de llista d’Unió, Ramon Espadaler, va descartar treure Catalunya de la UE “ni que siguin 10 minuts” i va avançar que els democristians no farien res per provocar-ho, ja que mantenir-s’hi “és imprescindible i vital” per a l’economia.

L’únic que es va referir a la polèmica sense carregar contra Sánchez i l’independentisme va ser -lògicament- el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, que va optar per no entrar a fons en les declaracions i va rebutjar ser categòric en el posicionament. “El que passi estarà molt condicionat al mandat democràtic”, va assegurar, i va posar com a primer repte que el sí a la independència venci de manera inqüestionable el 27-S per gestionar després el procés. “L’ordre dels factors és aquest”, va insistir, ja que “no hi ha res escrit” sobre què podria passar i, en tot cas, cal primer de tot un “mandat democràtic clar”. Així, va lamentar el fet que, a diferència del cas escocès, el govern central hagi declinat un referèndum pactat amb un debat previ que fixés garanties en algun sentit.

L’Uruguai escolta el Govern

En l’esfera internacional, el Govern va explicar el procés ahir al Parlament de l’Uruguai. El secretari d’Afers Exteriors, Roger Albinyana, i el secretari general del Diplocat, Albert Royo, van comparèixer durant més d’una hora a la cambra sud-americana -a petició del mateix Parlament- per exposar els passos fets i la rellevància de les eleccions del 27-S. Així mateix, van intercanviar opinions amb els diputats uruguaians i es van reunir més tard en privat amb Alejandro Sánchez, president de la cambra.

stats