TRAGÈDIA, ESCOLAR REACCIONS
Efímers 21/04/2015

Sense cap expedient per mala conducta

Rigau defensa que l’institut té un nivell de conflictivitat “molt baix”

Núria Martínez
3 min
La directora de l’Institut Joan Fuster, Dolors Perramon, acompanyada de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

Barcelona“El que ha passat és un fet molt greu que ha afectat tot el sistema educatiu del país”. Així va definir ahir la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, els fets de l’Institut Joan Fuster, en què un alumne de 13 anys va matar un professor i va ferir quatre persones més. La consellera va afegir que es tracta del “pitjor fet” que es pot viure en un centre educatiu” i va remarcar que “ha de servir per reaccionar”. Així, va sortir en defensa de l’institut i va assegurar que al centre hi ha un “bon clima d’aula”, amb un nivell “molt baix de conflictivitat” i “poques accions disciplinàries”.

Per intentar respondre algunes de les grans incògnites que sorgeixen arran dels fets succeïts, Rigau, en roda de premsa, va apuntar que a l’alumne no se li havia obert cap expedient disciplinari ni de conducta agressiva: “L’alumne participava en la vida ordinària del centre. Fa un mes tota la classe va anar a la neu i es va comportar bé”, va afegir. Sobre les possibles causes de l’atac, la consellera va insistir que “no es pot especular” i que “els experts diran”. No obstant, sí que va apuntar que l’alumne agressor hauria matat el professor en ple “brot psicòtic”. La titular d’Ensenyament va mantenir ahir al matí una reunió amb l’equip directiu del centre i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, en què van decidir les primeres actuacions.

Per la seva banda, el centre va emetre un comunicat poques hores després que es produïssin els fets en què apuntava que avui a les 8 hores es reunirà el professorat del centre en claustre extraordinari per adoptar les pautes d’assessorament amb els serveis d’urgències i emergència social de l’Ajuntament de Barcelona (CUESB). Al comunicat el centre explica que partir de les 10 hores els alumnes podran rebre l’ajuda d’experts i afegeix que dues hores després podran tornar a casa seva. Demà es reprendran les classes i es programarà la cerimònia en reconeixement del professor mort. La conselleria ha convocat un moment de silenci a tots els centres de Catalunya a les 11 hores.

El ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, també va mostrar la seva “consternació”, a través d’un telegrama que va enviar als familiars del difunt, a la directora de l’institut i a la consellera d’Ensenyament. “Es tracta, evidentment, d’un fet que, per greu i dolorós que resulti, no podem considerar representatiu d’un problema de convivència escolar”, va declarar Wert. Per la seva banda, el sindicat de l’àmbit educatiu USTEC va demanar la promoció d’una cultura “extensa i intensa” de la prevenció i gestió de la violència, i va reivindicar “la resolució pacífica i consensuada dels conflictes”. “Cal prendre mesures per solucionar els riscos inherents a la professió docent, per millorar les condicions laborals, de ràtios, etc., necessàries per treballar els valors ètics, que són els pilars bàsics de la nostra societat”, va sentenciar.

Un problema social

La secretària d’organització d’ensenyament de la CGT, Esther del Alcázar, va voler insistir a l’ARA que “es tracta d’un acte aïllat” i que “s’ha de prendre com el que és”. Alcázar va insistir que l’incident no té a veure amb “un problema de seguretat” i que la solució no passa per augmentar el control dels alumnes. “Pensar això és una manera falsa de tapar forats; es tracta d’un problema social”, va apuntar. Alcázar va considerar que cal analitzar com s’actua davant la situació de crisi econòmica i social actual, i va recordar que el que cal és atendre la “problemàtica de l’entorn” dels centres escolars.

stats