Efímers 02/10/2017

I demà, aturada general de l’economia

Sindicats, entitats i partits se sumen a una mobilització que apel·la a treballadors i empresaris

Aleix Moldes / Núria Orriols
3 min
I demà, aturada general de l’economia

BarcelonaLa policia espanyola va reprimir ahir violentament els ciutadans que volien exercir el seu dret de vot i la societat catalana ha decidit reaccionar. Els sindicats, les entitats sobiranistes i també diferents entitats socials que estan dins la Taula per la Democràcia van convocar ahir una aturada general de l’economia catalana per demà. Una crida que té el vistiplau del Govern, segons diverses fonts consultades, tot i que és la societat civil la que lidera la iniciativa a la qual, ara sí, s’han sumat els dos principals sindicats del país, CCOO i la UGT.

L’aturada general apel·la tant als treballadors com als empresaris. De fet, les patronals Pimec i Cecot també formen part de la Taula per la Democràcia, malgrat que, de moment, prefereixen sumar-se només a les mobilitzacions previstes per demà. En canvi, la reticència de CCOO i la UGT es va acabar a primera hora del matí, tan bon punt la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van començar a carregar contra la ciutadania. Els sindicats majoritaris reclamaven que no només fossin els treballadors els que haguessin de sortir a defensar la democràcia, i per això no es parla de vaga sinó d’aturada general. De moment s’ha fixat un únic dia, però els convocants reconeixen que, en funció dels esdeveniments, es podrien ampliar les jornades de protesta. “Les actuacions policials són absolutament inadmissibles i una violació de drets civils i polítics i de la convivència de la societat catalana”, explicaven ahir en un comunicat.

L’aturada de demà no serà l’únic acte de protesta. Avui mateix, a partir de les 12 h, la Taula fa una crida que la gent es concentri davant els seus centres de treball i davant dels ajuntaments durant quinze minuts. Una de les moltes mobilitzacions que es preveuen per als pròxims dies i setmanes.

L’opció de Junqueras

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va convocar d’urgència els secretaris generals de CCOO i la UGT després de comprovar la inquietud que s’havia generat des de primera hora del matí. Junqueras es va traslladar a la seu de Comissions Obreres i, des d’allà, va exposar als seus interlocutors la visió del Govern, que passa per continuar batallant pel dret a decidir dels catalans. I, per fer-ho, Junqueras ja ha mostrat en altres ocasions la seva aposta per “totes les vies democràtiques” que siguin necessàries. També la de l’aturada general. El vicepresident ho va exposar públicament el novembre del 2013 des del Parlament Europeu. L’aleshores cap de l’oposició va advertir de la capacitat de mobilització del poble català en defensa del seu dret a l’autodeterminació. “Com que Catalunya representa una quarta part dels ingressos fiscals de l’Estat, i com que hem demostrat que podem posar dos milions de persones als carrers, ¿algú creu que no som capaços d’aturar l’economia catalana durant una setmana?”, va avisar. De moment no es parla d’una setmana, però el Procés tot just acaba d’entrar en la fase de la mobilització permanent.

¿Una aturada general només a Catalunya? Des de la resta de l’Estat no s’ha fet, de moment, cap proposta en aquest sentit. I, en democràcia, no hi ha precedents d’una vaga d’aquest estil. La vaga del tramvia a Barcelona dels anys 50 i la Setmana Tràgica de l’estiu del 1909 són alguns dels precedents més similars.

Ahir el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i el president de l’ANC, Jordi Sànchez, es van sumar efusivament a l’aturada des de l’escenari situat a la plaça Catalunya. També la CUP, en una roda de premsa des de la seu de Barcelona, va cridar a la vaga general com a “resposta” a la vulneració de drets fonamentals. ERC i el PDECat també estan alineats amb la proposta i els comuns encara no s’han definit.

Demà l’aturada convocada per la Taula de la Democràcia coincidirà amb la vaga general que els sindicats minoritaris ja van convocar la setmana passada. La ciutadania no està disposada a quedar-se de braços plegats, segons es va veure ahir, i des del començament el Procés s’ha centrat en el carrer.

Concentracions a les 12 avui davant els centres de treball

Els sindicats CCOO i UGT, a banda de sumar-se a la vaga general, també han convocat mobilitzacions per avui. A les 12 del migdia han convocat concentracions davant els centres de treball per protestar per la repressió de l’Estat contra el referèndum de l’1 d’octubre. Des de Comissions Obreres, ja passades les deu del vespre, van cridar ahir a “aturar el país” com a resposta unitària a la repressió policial de l’Estat contra el referèndum i van assegurar que era una crida que es feia de manera transversal a tots els actors socials i polítics del país: des de les universitats fins a les empreses passant per les institucions.

stats