Efímers 10/06/2015

Els acords locals condicionen l’entesa d’esquerres al Govern Balear

Les negociacions entre els tres partits d’esquerres de les Balears continuen avançant per la part programàtica, a costa de no tocar cap qüestió conflictiva i de no decidir ni qui integraria un suposat Govern Balear ni qui el presidiria

Quim Torres
2 min
Biel Barceló (Més), Alberto Jarabo (Podem)  i Francina Armengol (PSIB).

PalmaLes negociacions entre els tres partits d’esquerres de les Balears continuen avançant per la part programàtica, a costa de no tocar cap qüestió conflictiva i de no decidir ni qui integraria un suposat Govern Balear ni qui el presidiria. En aquests elements clau les posicions es mouen poc, però les converses serveixen per visualitzar que ni el PSIB-PSOE voldria que Podem entrés al govern, ni Podem voldria entrar en un govern amb els socialistes de socis. Més per Mallorca (Més) -la força ecosobiranista autòctona que es va alinear inicialment amb Podem per qüestionar que la presidència hagués de ser per als socialistes- s’ha convertit ara en l’única formació que defensa un executiu tripartit, una opció que cada vegada té menys possibilitats.

L’enrocament de les negociacions en aquest punt ja s’ha fet evident a l’Ajuntament de Palma, on les converses es mantenen aturades perquè no hi ha acord en qui ha de ser l’alcalde ni qui integrarà l’equip de govern, un punt que depèn de l’anterior. L’organigrama del nou Ajuntament, que s’hauria de resoldre abans que es constitueixi dissabte, deixa entreveure el problema amb què es trobarà el govern quan s’arribi al mateix punt. En funció del que passi a Palma dissabte es facilitarà o es complicarà la negociació al Govern Balear i en altres institucions, com els consells insulars, amb resultats electorals similars i els mateixos interlocutors implicats.

Renda mínima i impost a la banca

PSIB, Podem i Més han deixat per al final la qüestió referida a qui ha d’integrar el govern i qui l’ha de presidir, perquè busquen que les tres forces es comprometin en un programa d’actuacions, independentment de si alguna no s’acaba integrant a l’executiu. Tampoc aborden qüestions que s’endevinen conflictives, com la recuperació d’una ecotaxa, un impost turístic, o l’obertura al públic del Palau de Marivent, la residència dels reis a l’estiu, una proposta amb càrrega simbòlica.

Avancen, en canvi, en la redacció d’un programa de govern progressista, que inclou la creació d’una renda mínima garantida per a les famílies sense recursos, l’aplicació d’un impost sobre les entitats financeres que disposin d’habitatges buits i la derogació de l’entramat legislatiu aprovat per la majoria absoluta de José Ramón Bauzá per rebaixar el pes de la llengua catalana a l’escola i a l’administració pública. En l’última reunió programàtica, que es va fer ahir, es va acordar una fiscalitat més progressiva i la recuperació d’un decret, eliminat pel PP, per garantir la reducció de les llistes d’espera sanitàries, així com la devolució de les targetes sanitàries a col·lectius com el dels immigrants en situació irregular, que van ser retirades pel PP. Els negociadors esperen tancar aquesta setmana el programa d’actuacions compromeses i obrir la setmana que ve les converses per aclarir qui ha de formar govern i qui l’ha de presidir.

stats