Efímers 27/02/2015

Els precedents: de favors a la família a negligències

El CGPJ ha estudiat expulsions de jutges que havien mantingut tractes amb narcos

á.v.
2 min
El president del Consell General del Poder Judicial, el conservador Carlos Lesmes, ahir abans del ple de l’òrgan de govern dels jutges.

MadridNo és la primera vegada que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha estudiat l’expulsió d’un jutge de la carrera judicial per una sanció disciplinària. Però sí que és la primera vegada que ho planteja per un motiu tan allunyat d’un delicte com pot ser escriure una Constitució catalana. I en el seu temps lliure. El promotor de l’acció disciplinària contra Vidal, Antonio Jesús Fonseca-Herrero, l’acusava d’exercir activitats incompatibles amb el càrrec de jutge o magistrat i d’ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials. Fins ara, el Consell, sense comptar els jutges i magistrats condemnats per algun delicte, només ha expulsat quatre jutges, les conductes dels quals no tenen res a veure amb l’exercici de la llibertat d’expressió, que és el que va al·legar Vidal en aquest cas. Les conductes dels magistrats ja expulsats estan a un pas de ser delictives o, almenys, justifiquen per si mateixes la imposició de la mesura més greu que pot recaure sobre un jutge: ser expulsat de la carrera judicial.

Jaime Rodríguez Hermida i la Camorra napolitana

El primer cas es remunta al 1988, quan van expulsar de la carrera judicial el magistrat del Tribunal Suprem Jaime Rodríguez Hermida per la posada en llibertat irregular del cap de la Camorra napolitana Antonio Bardellino. L’alt tribunal va confirmar la seva expulsió de la carrera judicial i va substituir per una multa la sanció imposada a un altre jutge implicat en el cas, Ricardo Varón Cobos.

Adelina Entrena i l’escassa atenció dedicada al jutjat

El 1997 l’expulsada de la carrera judicial va ser Adelina Entrena pel fet de dirigir el seu jutjat de Motril (Granada) amb una absoluta desorganització i desatenció. De fet, va oblidar-se de comprovar la situació dels presos que depenien d’ella. Un d’ells va estar-se 437 dies més entre reixes i, en altres casos, els reclusos van estar-se a la presó un mes més del que els tocava. El Suprem va confirmar el 2010 la sanció imposada per sis faltes molt greus.

María Pilar Ramírez i les seves relacions familiars

Dos anys més tard la magistrada apartada de l’activitat judicial per una falta molt greu -incompliment del deure d’abstenció- va ser María Pilar Ramírez. La jutge no va inhibir-se d’un procediment concursal relacionat amb l’Ajuntament de Marbella (Màlaga) en el qual el seu pare i un germà estaven interessats. El Suprem va substituir l’expulsió per la sanció disciplinària, que és més lleu, ja que va tenir en compte que en l’acord del ple del CGPJ hi havia hagut vots particulars que discrepaven sobre el càstig que mereixia la conducta de Ramírez.

José Antonio Martín i el tracte a un narcotraficant

L’últim cas d’expulsió és el de José Antonio Martín Martín, que també va haver de deixar el jutjat per una falta molt greu d’incompliment del deure d’abstenció, ja que va participar en la deliberació d’un narcotraficant amb qui tenia relació. El Tribunal Suprem va anul·lar la sanció el 2012 perquè la tramitació de l’expedient disciplinari al jutge va durar massa temps.

stats