Efímers 28/07/2015

Els veïns desallotjats: 24 hores pendents de Telegram

Els residents de Sant Salvador viuen amb angoixa l’espera per tornar a casa

Elisabet Escriche
3 min
Els veïns de la urbanització Ca l’Esteve de Sant Salvador de Guardiola al pavelló municipal esperant que els donin permís per tornar a casa.

Sant Salvador De Guardiola“Es veu una columna de fum. Sembla que hi ha foc”. Amb aquest missatge s’avisava al grup que tenen a Telegram -un servei de missatgeria similar a WhatsApp- els veïns de la urbanització Ca l’Esteve de Sant Salvador de Guardiola de l’inici del foc d’Òdena diumenge a la tarda. Van crear el grup -en el qual també hi ha l’alcalde i vigilants municipals- fa dos o tres anys per alertar de possibles robatoris o incidents. Diumenge, però, la xarxa va servir perquè el desallotjament de la urbanització -on viuen unes 200 persones- es fes de manera organitzada i ningú resultés ferit.

Uns quants es van encarregar d’evacuar els cavalls -són molts els veïns que en tenen perquè els ajuden a tenir la finca neta-. Els van lligar els uns amb els altres i amb l’ajuda d’un tractor els van allunyar del foc. D’altres controlaven l’evolució de l’incendi i un tercer grup remullava les cases per aconseguir que aquest cop les flames tinguessin pietat dels habitatges. En l’incendi del 1986 no ho van fer i els interiors de diverses cases i finques van quedar malmesos. Les imatges de fa 29 anys continuen tan presents que ni el Pedro, ni la Paqui ni l’Anna poden evitar trencar-se quan dilluns al migdia n’intenten parlar. Fa quasi 24 hores que són al pavelló de Sant Salvador de Guardiola esperant rebre un missatge al grup de Telegram que els doni permís per tornar a casa. “Diumenge vam començar a veure fum, venia d’Igualada, com l’altre cop, però era menys intens”, relata Pedro Rodulfo. La seva filla, el seu gendre i el seu nét, que hi havien anat a dinar, van marxar i ell i la seva dona, Paqui Luque, es van quedar una estona més. Abans que els Mossos comencessin a avisar que s’havien de desallotjar els habitatges, a quarts de cinc de la tarda, van decidir baixar al poble, a casa del seu fill.

“Sentim ràbia, tot el que s’havia recuperat de bosc des del 1986 torna a ser gris”, diu el Pedro, que se li talla la veu. La seva dona se’l mira i tampoc pot evitar que se li neguin els ulls. Fa 29 anys, quan el Pedro va tornar a casa, es va trobar una parcel·la que fumejava. Ell mateix la va remullar per evitar que les flames revifessin. Aquest cop ja sap que les flames l’han respectat.

Els nervis de l’Anna

Marc Pla, de 31 anys, va ser un dels veïns que hores abans de ser desallotjat es va dedicar a remullar l’entorn de casa seva. Quan la seva mare, l’Anna, es va començar a posar nerviosa ell va decidir tancar portes i finestres i portar-la a casa de l’àvia a Manresa. Ell va tornar a l’habitatge, però quan va veure que l’aigua que tirava per remullar l’entorn s’assecava en pocs segons va decidir baixar al pavelló del poble. “Just en aquell moment els mossos passaven per dir-nos que baixéssim”, recorda. La seva mare, que també és al pavelló, se l’escolta i fins i tot somriu, però quan intenta explicar què va passar el 1986 no pot. La veu no li surt.

A pocs metres Ramon Jordà, de 71 anys, mira el mòbil. No hi ha cap missatge. Toca esperar. Ell i la seva dona van sortir de casa seva a les cinc de la tarda de diumenge. Van agafar les medecines que prenen, els tres gossos i els dos cotxes. Res més. A casa deixaven dos porcs vietnamites, un cavall, nou gats, una tortuga i gallines. “Estem tranquils perquè tothom diu que no hi ha cases cremades, només el tros d’alguna parcel·la, però poca cosa”, assegura. Ara la seva preocupació se centra en els animals que ha deixat. El cavall ja li han dit que està bé. La resta, hauran d’esperar arribar a casa, però li sembla que tampoc han pres mal.

A les dues del migdia tots reben un missatge al grup. No poden tornar a casa. A les seves cares de cansament s’hi barreja ara la desil·lusió. La nit de diumenge a dilluns ha sigut llarga. “Hem estat comentant la jugada fins a les dues de la matinada”, reconeix el Ramon, i a les sis gairebfé tothom ja estava despert clavant la seva mirada a les muntanyes. Ara la seva esperança la posen en la reunió que els cossos dels serveis d’emergències faran al vespre. De la decisió que s’hi prengui dependrà que passin una segona nit al pavelló o a casa de familiars o puguin dormir als seus llits. A dos quarts de nou del vespre el conseller d’Interior de la Generalitat, Jordi Jané, anuncia que el foc està estabilitzat, però els bombers continuaran treballant tota la nit i aquest dimarts. El segon anunci: “Tothom pot tornar a casa”. Els mòbils dels veïns de la urbanització de Ca l’Esteve sonen tots alhora. Nou missatge de Telegram: “Tots cap a casa, avui dormim al nostre llit”.

stats