CONSULTES D'INDEPENDÈNCIA
Vídeos Reportatges 23/01/2011

ERC acusa el Govern de no voler 'enfrontar-se amb Madrid' amb les vegueries i la Llei de consultes

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha acusat aquest diumenge el Govern de "no voler enfrontar-se amb Madrid" i tornar a "l'oasi de les aigües estancades" de l'època de Jordi Pujol quan ha decidit aparcar les vegueries aquesta legislatura

Acn
2 min

BarcelonaDes de Terrassa, Ridao creu que el fet que la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, digui que les vegueries no són una prioritat pel Govern per l'actual context de crisi és una "excusa de mal pagador", ja que "no és veritat" que la creació d'aquest nou nivell d'administració "suposi més costos, sinó tot el contrari". En entrevistes a TV3 i La Vanguardia, la vicepresidenta del Govern ha assegurat que el desplegament de la Llei de vegueries no està a l'agenda de l'executiu i que no s'entendria crear un nou nivell de l'administració en plena crisi.

També ha assegurat que l'executiu vol modificar la Llei de consultes per "donar més cobertura al Govern" a l'hora de convocar consultes i que no sigui necessària l'autorització prèvia del govern espanyol. Per Ridao, el Govern de CiU és "el Govern de qui dia passa, any empeny, del nostre mal no vol soroll o del menjar poc i pair bé". El secretari general d'ERC ha defensat la Llei de vegueries -impulsada pel seu partit en l'anterior executiu- tot dient que aquesta reforma dels nivells de l'administració, que haurien de substituir les diputacions, "han de racionalitzar i simplificar el mapa administratiu de Catalunya".

El dirigent republicà ha negat que la creació de vegueries "suposi més costos, sinó tot el contrari", ja que "simplifica" i permet "fer més propera l'administració al ciutadà". "L'argument de la crisi és una excusa de mal pagador per no enfrontar-se amb Madrid, perquè posar en marxa les vegueries suposa l'hostilitat del govern espanyol i proposar a Madrid una llei que alteri els actual límits provincials", ha assegurat, i "aquest Govern no s'hi vol enfrontar".

Consultes "de costellada"

A més, creu que l'executiu de Mas de "només vol consultes de costellada, que tinguin un valor testimonial", quan plantegen una reforma de la Llei de consultes perquè no sigui necessari que la Generalitat hagi de demanar autorització prèvia a l'Estat per celebrar una consulta. "El Govern de Catalunya va tenir el coratge d'aprovar una Llei de consultes perquè s'apliqui", ha dit Ridao. Com la de vegueries, aquesta també és una llei impulsada per ERC en l'anterior executiu.

Ridao ha dit que, a més de preguntar als ciutadans sobre afers "quotidians", aquesta llei també ha de permetre "preguntar sobre el futur de Catalunya". I ho ha dit des de Terrassa, on aquest diumenge se celebra una consulta sobre la independència de Catalunya. Pel secretari general d'ERC, "el Govern demostra que amb les vegueries i amb les consultes no es vol enfrontar a Madrid", sinó "tornar a l'oasi de les aigües estancades de quan governava Jordi Pujol". De fet, creu que CiU està "tornant a les essències".

stats