Snapchat: "Aquest missatge s'autodestruirà en 3, 2, 1..."

Una aplicació per a mòbils permet programar l'eliminació automàtica de continguts enviats a altres telèfons

Jordi Mestre
2 min

Barcelona"Mira quina ganyota que puc fer!", "Guaita quina cara fa la meva germana quan fa la migdiada!" o fins i tot "Ecs, el meu gat ha deixat un 'regalet' a la catifa!". Són frases quotidianes que ben bé podríem comentar a un amic per riure una estona. El problema ve quan l'amic a qui voldríem dir-ho no es troba amb nosaltres: el telèfon mòbil ofereix la possibilitat d'enviar una fotografia o un vídeo i compartir-ho de totes maneres, però... a quin preu? Aquella imatge o aquella gravació, tot i haver-les enviat a una persona de confiança, podrien acabar, per error o mala fe, fent-se públiques. Si només és una foto del gat –o dels seus 'regalets'– no hi hauria d'haver problema, però... i si és quelcom més íntim?

Fa tot just dos anys, com explica el periodista Leo Benedictus al diari britànic 'The Guardian', l'estudiant de Stanford Evan Spiegel va presentar la idea d'un sistema per autodestruir els missatges que no volem que els altres conservin gaire temps. Tot i que inicialment els seus companys no van semblar gaire impressionats, el cert és que poc després el mateix Spiegel es va associar amb un altre estudiant, Bobby Murphy, per desenvolupar una aplicació per a iPhone amb aquest objectiu. Naixia així Snapchat, una 'app' dissenyada per compartir moments concrets i, alhora, assegurar-se que no romanguin més del desitjable a les memòries de telèfons de tercers.

Snapchat es defineix com una manera de "gaudir la lleugeresa de l'ésser". La seva intenció no és, com en el cas d'Instagram, produir fotografies de gran valor estètic –generalment amb una sobreacumulació de filtres–, sinó retratar situacions concretes, divertides, interessants o destacables per compartir-les sense deixar-ne rastre posteriorment. Coneixent la naturalesa humana, però, la perversió de l'eina sembla inevitable, encara que Spiegel negui la més òbvia: "No crec que el 'sexting' sigui tan gran com diuen els mitjans", assegura. I és que aquest ús, el 'sexting', és un de les més populars de Snapchat: enviar missatges, fotografies o vídeos de contingut sexual a la parella, a l'amant... o a tots dos alhora.

Sigui com sigui, Snapchat no es va dissenyar originalment per això. La seva funció bàsica és quelcom més fonamental: compartir moments amb els amics. El que després en vulguem fer, com sol passar amb la tecnologia, depèn exclusivament de nosaltres.

stats