Apple, el gran evasor d'impostos

Una comissió del Congrés nord-americà alerta que l'empresa tecnològica ha evitat pagar milers de milions en impostos gràcies a un complicat entramat de companyies subsidiàries controlades des de Califòrnia

NELSON D. SCHWARTZ / 'The New York Times'
1 min
TOT EL QUE PUJA, BAIXA  L'aventura d'Apple a la borsa és típica de Wall Street, perquè un preu superior als 700 dòlars semblava irracional, a la vista de molts experts.

WashingtonTot i que Apple es va convertir en l'empresa tecnològica amb més beneficis dels Estats Units, va evadir milers de milions de dòlars en impostos tant en territori nord-americà com arreu del món a través d'una xarxa de companyies subsidiàries tant complexes i repartides per tants continents que fins i tot ha sorprès als experts, segons una investigació del Congrés dels EUA.

Algunes d'aquestes empreses subsidiàries no tenien ni treballadors i estaven gairebé totalment controlades per alts càrrecs de la companyies des de la seva seu a Cupertino, Califòrnia, segons investigadors del Congrés. Però localitzant-les oficialment en països com Irlanda, Apple era capaç de, a efectes pràctics, fer-les apàtrides –exemptes d'impostos, de les lleis de comptabilitat i necessitades d'altres subsidiàries per fins i tot arxivar qualsevol devolució d'impostos a qualsevol lloc del món.

El 2011, per exemple, una empresa subsidiària va pagar a Irlanda només una vintena part de l'1 per cent en impostos de 22.000 milions de dòlars en retencions de diferents operacions.

Podeu llegir l'article original en anglès a 'The New York Times'.

stats