Saps com et vigila Facebook? L'acusen de violar la legislació europea

La xarxa social vulnera les lleis de privacitat i protecció de dades, segons un informe encarregat a dues universitats per la comissió per a la protecció de la privacitat de Bèlgica

Enric Borràs
3 min
Facebook: si les oques claquen...

Barcelona"Facebook viola la legislació europea" pel que fa a la protecció de dades i la privacitat dels usuaris, segons un informe fet per dues universitats belgues (KU Leuven i Vrije Universiteit Brussel) per encàrrec de la comissió per a la protecció de la privacitat de Bèlgica. La xarxa social força els usuaris a esforçar-se massa per entendre's entre les "complexes" opcions de configuració, diu l'estudi, però no explica prou als usuaris com es fan servir en publicitat les dades que n'ha recopilat. Facebook ha contestat que confia que les seves polítiques de privacitat i termes de servei compleixen amb la legislació.

L'informe de 61 pàgines, anomenat 'D'un servei de mitjà social a una xarxa de publicitat', ja té un títol prou explícit. Tot i que encara és provisional explica que els usuaris poden regular molt bé l'accés d'altres membres de Facebook a la seva informació, "però no poden exercir un control significatiu sobre l'ús de la seva informació personal per part de Facebook o terceres parts". Això, insisteix, "dóna als usuaris una falsa sensació de control".

Facebook va canviar les condicions de servei el 30 de gener i ara avisa que, acceptant-les, se l'autoritza a seguir els usuaris a través de diferents pàgines web i aparells, a utilitzar la seva imatge de perfil per a usos comercials i no comercials –fet que podria vulnerar el 'copyright' de les imatges– i a aplegar informació sobre els usuaris. "Facebook va anunciar els canvis amb més d'un mes d'antelació", admet l'informe, "però la tria per als més de mil milions d'usuaris de la xarxa és la mateixa: acceptar-ho o deixar Facebook". Els canvis del 30 de gener no van ser "dràstics", expliquen els investigadors, però han intentat aclarir com actua la xarxa social des de fa temps.

Les fotografies de perfil només es fan servir per publicitar històries patrocinades o per fer anuncis socials? Els investigadors es demanen si Facebook anirà més enllà, perquè no ho aclareix. També expliquen que caldria saber quines són les "terceres companyies", "proveïdors de serveis" i "altres col·laboradors" que Facebook menciona en la seva política de dades; i exactament què implica que segueixi els usuaris a través d'altres webs i aplicacions de mòbil. Recorden que Facebook ha comprat WhatsApp i Instagram. "Combinant les seves fonts, Facebook guanya una visió més detallada i profunda dels seus usuaris", avisa el document.

L'estudi admet que l'últim canvi dels termes de servei és més explícit sobre quina mena d'informació aplega Facebook sobre la posició dels usuaris –dades geolocalitzades arxivades, per exemple, amb l'aplicació mòbil–, però afegeix que la descripció dels seus objectius és "tan vaga i àmplia com ho era el 2013". Facebook assegura que ho fa per "adaptar" els seus serveis a l'usuari "i a altres". Tampoc diu quant de temps guardarà aquestes dades. La xarxa social hauria d'oferir opcions de configuració perquè l'usuari pugui triar quines dades recopila "amb tots els paràmetres desactivats per defecte", conclou l'informe, i mantenir les dades només mentre sigui necessari per donar el servei que l'usuari ha demanat.

Les condicions de servei de Facebook, a més, fan servir expressions que vulneren la 'Directiva de termes injustos en contractes de consumidors', segons l'estudi, que denuncia parts del text en què Facebook es garanteix immunitat davant d'accions judicials, la possibilitat de canviar les seves condicions de manera unilateral i la de deixar de prestar el servei a un internauta quan cregui que li pot causar problemes legals, entre altres.

stats