xarxes socials

Els usuaris de Google+ es troben amb el dilema d'haver de 'classificar' els 'amics'

Amic o conegut? Els primers usuaris que han tastat la nova xarxa social es troben amb el repte d'haver d'etiquetar les amistats. A diferència de Facebook, les relacions són asimètriques

Francina Bosch
2 min

BarcelonaEls 'pocs privilegiats' que van començar a tastar Google+ fa un parell de setmanes, quan la companyia va llançar la versió en proves, van augmentant. Les invitacions de prova circulen a un ritme frenètic i internet comença a omplir-se de comentaris amb les primeres impressions. La primera sorpresa per a molts usuaris és que, a diferència de Facebook, cal "etiquetar" els amics.

Punts a favor

Relacions socials 'no recíproques', com a Twitter

Prenent com a referència la xarxa social de les piulades, Google+ permet seguir persones encara que aquestes no et segueixin a tu. Com en la vida real, les relacions no sempre són recíproques i la nova xarxa social ha sabut recollir aquest aspecte, que els usuaris agraeixen.

Ecosistema social

Els internautes també valoren positivament la interfície de la xarxa. Per una banda, aplaudeixen el disseny senzill i intuïtiu i, per l'altra, destaquen la possibilitat d'integració amb els altres serveis de Google i les altres xarxes socials.

Qüestions obertes:

'Cercles' = 'segmentació' desitjada?

Els 'cercles' permeten dividir els contactes entre 'amics', 'família' i 'coneguts' per defecte, i entre tantes categories pròpies i personals com l'usuari vulgui afegir. Però el que es va presentar com la gran novetat de la xarxa podria ser que se li girés a la contra. És veritat que un usuari no pot saber a priori si un amic seu l'ha etiquetat com a amic o com a conegut, però ho pot intuir i s'adona que rep poca informació compartida de l'altre. Tot plegat, sense tenir en compte el dilema que, en ocasions, pot generar haver de classificar alguns contactes que ni un mateix sap ben bé la relació que hi té. Posar etiquetes a les coses sempre és difícil.

Més anonimat?

Si, per una banda, Google+ ha utilitzat com a esquer la pretensió d'oferir més opcions per acotar la privacitat dels usuaris, per l'altra, l'anunci dels perfils públics obligatoris llançat per la companyia la setmana passada ha desconcertat els usuaris. Els internautes es mostren escèptics, ara, en què realment sigui possible preservar el seu anonimat si, per defecte, qualsevol persona pot saber el teu nom i sexe (com a mínim) i et pot trobar a través de la xarxa.

stats