Google llançarà aquest any a Puerto Rico un mòbil que et podràs fer a mida

Project Ara ja té enllestit el prototip de telèfon de components intercanviables. Si se te n'espatlla algun o el vols millorar, permet canviar-lo i muntar-lo mantenint l'aparell

Ara
3 min
El telèfon modular del Project Ara de Google

BarcelonaEl mòbil del futur que planeja Google amb la col·laboració de Motorola, l'aparell de components intercanviables que desenvolupa el Project Ara, és cada vegada més a prop. A l'octubre es va comunicar que se n'havia enllestit el primer prototip i fa pocs dies, en una conferència per a especialistes, Google va anunciar que aquest any es començarà vendre l'aparell a Puerto Rico. L'estat lliure associat dels EUA té unes condicions especials que el fan ideal per a una prova pilot per saber com els consumidors rebran l'aparell, segons el director del Project Ara, Paul Eremenko. Els porto-riquenys podran accedir a un telèfon innovador, molt diferent als mòbils convencional.

Si se t'espatlla la connexió per carregar el mòbil, l'has de dur a reparar. Una esquerda a la càmera i s'han acabat les fotografies fins que no canviïs el telèfon. I la pantalla? En la majoria de casos si es trenca cal comprar un aparell nou. Els mòbils d'avui dia es pensen com un sol cos, no es fabriquen perquè es puguin reparar o se'n puguin actualitzar els components. Són un tot que, o el mantens, o el canvies. Google vol canviar això amb el Project Ara, un telèfon modular revolucionari que pretén marcar el futur.

Per què Puerto Rico?

Segons explica Google, a Puerto Rico un 75% de l'accés inicial a internet de la població és a través dels telèfons mòbils, i això converteix el país en un bon candidat. Però, sobretot, també ha impulsat unes zones franques de lliure comerç on l'empresa podrà importar components des de qualsevol lloc del món. A més, hi treballen força operadores de telefonia mòbil diferents i hi coincideixen les dels Estats Units i les principals de l'Amèrica Llatina.

La prova els servirà per veure si els consumidors reben bé el telèfon modular, un aparell molt diferent dels mòbils que hi ha ara al mercat i que podria tenir un preu d'entrada, del mòdul base, de menys de 50 dòlars. "Ara és ple d'opcions. Hem de tenir cura i guiar l'experiència. Tenim diverses hipòtesis, però les hem de provar sobre el terreny", assegura Eremenko.

En aquest vídeo de Phonebloks, una associació contra l'obsolescència programada amb la qual col·labora Project Ara, podeu veure el primer prototip funcional del mòbil modular. Els components es munten sobre una carcassa que els detecta i els integra. Funciona amb el sistema operatiu Android, és clar. El concepte podria fer que els telèfons duressin més, en poder-nos desfer només de les parts que ja no volem, i es reduirien els residus electrònics. També és una bona oportunitat per a empreses que vulguin fer peces per sectors de gent molt concreta i que abans haurien tingut problemes per poder integrar-les en un model de mòbil.

Amb un mòbil així, per canviar la càmera o la pantalla per una de nova només caldria comprar aquest component, no tot l'aparell. I ho podries fer tu mateix, amb un sol clic. També s'hi podrien afegir peces per a feines concretes: un sensor de la qualitat de l'aigua per a biòlegs marins, un lector d'empremtes dactilars per als obsessius de la seguretat, etc. Fins i tot permetria desmuntar el telèfon per reduir-lo a la mínima expressió per sortir a córrer, per exemple, i tornar-hi a col·locar els altres components per anar a treballar.

stats