6 consells per evitar el gran col·lapse als mòbils durant la V

La gran acumulació de gent al centre de Barcelona saturarà la xarxa. Si aneu a la mobilització, agafeu la ràdio i trieu bé les fotos que voleu penjar. Les operadores instal·laran 8 unitats mòbils. Les trucades de veu tindran prioritat

Ara
3 min

BarcelonaÉs ben difícil que la xarxa no se saturi aquest dijous a la tarda al centre de Barcelona durant la V de la Diada. L'ús dels mòbils a les grans concentracions humanes té difícil solució. Durant la manifestació de l'Onze de Setembre del 2012 va ser una odissea enviar fotos, escoltar la ràdio en 'streaming' o fins i tot enviar 'whatsapps'. Hi ha un altre precedent més recent: el Canet Rock. Una mala previsió dels organitzadors i un tall elèctric van deixar els milers d'assistents aïllats tecnològicament.

Perquè se saturarà la xarxa

Segons informa la Direcció General de Telecomunicacions, les grans operadores –Vodafone, Movistar i Orange– instal·laran 8 unitats mòbils al centre de la capital catalana per facilitar la transmissió de dades.

Amb tot, la Generalitat mateix admet que la xarxa se saturarà. També ho diuen els experts.

Barcelona disposa d'una xarxa ben dimensionada, però a diferència del 2013 –quan la Via Catalana estava distribuïda pel territori amb una cadena humana al llarg de 400 kilòmetres–, la V es concentrarà entre la Diagonal i la Gran Via –200.000 metres quadrats al llarg d'onze quilòmetres– amb una mobilització que busca ser la més multitudinària de la història d'Europa. Aquesta concentració en un mateix espai unida a la participació massiva provocarà un excés de demanda de la banda ampla de les dades (4G, 3G i GPRS) en un moment puntual i generarà una massiva transmissió simultània de fotografies per les xarxes socials i dels sistemes de missatgeria.

La diferència amb la gran manifestació de l'Onze de Setembre del 2012, que ja va saturar la xarxa, és que aquest cop l'extensió és més gran i la gent estarà menys aglomerada, tot i que hi podria haver més assistents. També és cert que hi ha més mòbils de nova generació i que es penjaran més fotos i vídeos al Facebook, Twitter, Instagram, YouTube... Per contra, ha millorat la tecnologia en la transmissió de dades.

Segons apuntava l'analista Albert Cuesta en un tuit, l'any 2012 el tràfic mòbil va créixer un 400% en veu i un 250% en dades respecte d'un dia normal.

6 consells per sobreviure digitalment a la V

1. Primer, el 112 i les trucades: Quan hi ha col·lapse, les operadores prioritzen en primer lloc les trucades al número 112 –el servei d'emergències– i després la resta de trucades de veu. Per últim, deixen la transmissió de dades. Si heu de fer una trucada urgent i la xarxa està congestionada, allunyeu-vos uns metres de la concentració, ja que el telèfon es connectarà des d'una altra estació base menys saturada. Si heu de trucar al 112 per alguna emergència pot ser convenient que us apropeu a algun comerç o veí.

2. Quedeu abans: Quedeu d'acord abans de la manifestació amb les persones amb qui us hàgiu de trobar, ja que un cop allà és probable que falli el WhatsApp, l'SMS o les trucades.

3. Feu una tria de les fotos: Reduïu les imatges o materials audiovisuals que envieu i espereu a arribar a casa o a un indret amb wifi per publicar-los a la xarxa.

4. Desactiveu el que no calgui: Tanqueu les aplicacions de 'smartphone' que no estigueu utilitzant, ja que acostumen a mantenir una connexió 3G residual mentre no les feu servir. Així mateix, desactiveu el correu electrònic i la geolocalització per no ocupar la xarxa innecessàriament.

5. Porteu un transistor si voleu sentir la ràdio: Per seguir el que diuen els mitjans de comunicació sobre la manifestació a temps real es recomana fer ús de la ràdio i no dels 'smartphones'. RAC1 i Catalunya Ràdio han fet una crida a recuperar el transistor de tota la vida.

6. Obriu el wifi, si viviu prop de la V. Vigileu amb les dades personals que envieu: Alguns usuaris han demanat per Twitter que els veïns de la Gran Via i la Diagonal –per allà on passa la V– deixin el wifi obert –sense la contrasenya d'accés– perquè s'hi puguin connectar els manifestants. Potser en alguns casos caldrà situar el 'router' al balcó per fer més fàcil la connexió.

La Generalitat, en un seguit de recomanacions que ja va publicar el 2012, demana anar amb compte amb les xarxes wifi que us trobeu al llarg de la marxa i que vigileu amb les informacions –contrasenyes, documents, etc.– que envieu si us hi connecteu. L'analista Albert Cuesta també ha advertit en un tuit del risc que hi hagi "una epidèmia d'usurpacions d'identitat digital".

stats