Prova alguns dels primers videojocs per recordar l'inventor de les videoconsoles, Ralph Baer

L'home considerat el pare de la indústria 'gamer' va morir ahir amb 92 anys

Enric Borràs
3 min
El videojoc Tennis de la Magnabox Odissey a través de l'emulador Odyemu

BarcelonaVols saber com eren els primers videojocs? La millor manera és jugant-hi. L'inventor de la primera màquina de consum pensada exclusivament per això, la Magnavox Odissey, va morir ahir amb 92 anys. Però pots recordar Ralph Baer provant alguns dels jocs de la primera videoconsola. Comprovaràs com ha canviat la indústria del videojoc de la qual es considera que Baer n'ha estat el pare. Tingues paciència, són jocs simples però no tenen res a veure amb els que estàs acostumat a fer servir a l'ordinador, la consola, la tauleta o el mòbil.

Baer no va ser el primer en fer un videojoc, l'esperit juganer dels que feien servir els primers ordinadors es va notar ben aviat, però sí que va ser el primer en connectar una consola a un televisor especialment per això. Del seu prototip, la 'brown box' -capsa marró- en va sortir la Magnavox Odissey el 1972, però la primera patent sobre videojocs ja la va registrar el 1968. També va pensar alguns complements per als jocs com ara una pistola de llum. Amb l'ajuda d'un parell de programes, l'Odyemu i DosBox, pots provar jocs com el Tennis, el Tennis Taula i el Voleibol.

El primer que has de fer és descarregar DosBox, un emulador del gairebé desaparegut sistema operatiu MS-DOS (per a Windows, Mac i Linux). Sí, hauràs de tornar a la línia de codi perquè l'emulador de la Magnabox Odissey es va fer per a MS-DOS. Una vegada descarregat tan sols hi has de clicar per instal·lar-lo, però no l'executis encara, primer has de descarregar i instal·lar l'emulador de la primera videoconsola, l'Odyemu. Descarregaràs un arxiu comprimit, descomprimeix-lo en algun directori fàcil de trobar, com ara directament al disc dur principal (C:).

Ara ja ho tens tot preparat per començar, clica l'aplicació de DosBox per obrir-lo i se t'obrirà una finestra que, si feies servir ordinadors PC abans dels Windows, et farà tornar al passat: una terminal d'MS-DOS. Primer has d'indicar-li on simularàs el teu disc dur principal, la carpeta on tens l'emulador. Si l'has col·locat com jo directament al disc dur principal escriu "mount c c:\odyemu", si no, indica-li el lloc que hagis triat. Després entra a la carpeta on hi ha els continguts. Com que l'he descomprimit directament en el meu cas hi ha una carpeta 'odyemu' dins la carpeta 'odyemu'. Per entrar-hi tan sols has d'escriure "cd \odyemu". A la imatge pots veure com fer-ho:

Com posar en marxa l'Odyemu

Per activar el joc només cap que triïs quin vols provar i ho escriguis. Per fer servir el Tennis Taula escriu "odyemu cart1.mo1", per al Tennis, fes servir "odyemu tennis.mo1" i per al Voleibol, "odyemu cart7.mo1". Són jocs pensats per jugar amb un altre jugador i s'han adaptat per fer servir el teclat de comandament. El primer jugador fa servir les tecles Q, W, R, D, T i F per moure's i la Z per servir, i el segon jugador la Y, U, O, K, P i L per moure's i la N per servir. Quan vulguis sortir del joc pots fer servir la tecla 'Esc'.

Un inventor prolífic

Nascut a Alemanya el 1922, Baer va marxar als Estats Units el 1938, on es va graduar com a tècnic de ràdio. Va servir a la intel·ligència militar nord-americana entre el 1943 i el 1946 i va tornar de la guerra com a expert en armes petites, però es va continuar formant en enginyeria televisiva. Va dissenyar aparells per a ús mèdic i estètic, equipament per a radars i televisors i el 1958 el van designar enginyer en cap de disseny d'equipaments a Sanders, on dirigia vuit departaments amb mig miler de treballadors i on supervisava la investigació i les tasques de recerca i desenvolupament. El 1966 va fer els primers conceptes de videoconsola i l'any següent va començar a treballar amb els primer prototips, la 'brown box'. Podeu veure una demostració en vídeo de com funcionava que va fer el 1969:

A banda de ser un pioner dels videojocs Baer també va treballar en el camp de la simulació, les pantalles avançades, investigant els CD-ROM... i va continuar fent jocs basats en ordinadors i algunes de les primeres joguines que 'parlaven' amb veus enregistrades, com el Galoob. A la web del Museu Nacional d'Història Americana podeu veure fotografies i explicacions dels prototips i invents de Baer, que va continuar treballant després de jubilar-se. Ell tot sol va acumular més de 150 patents encara que els invents que l'han fet més famós són els que l'han convertit en el pare de la indústria dels videojocs.

stats