TELECOMUNICACIONS

El cost del ‘roaming’ cau a la meitat a Europa

Entra en vigor una nova rebaixa imposada des de Brussel·les

Raquel Correa
2 min

Brussel·lesEnviar un correu electrònic des del mòbil, penjar una foto a Instagram o llegir el diari en línia durant les vacances o un viatge a l’estranger costarà la meitat que fins ara. I és que avui entra en vigor una nova rebaixa imposada des de Brussel·les a la tarifa del roaming, el recàrrec que les companyies telefòniques cobren als clients quan utilitzen el mòbil des d’un altre país europeu.

Com cada any, i coincidint amb l’arribada de les vacances d’estiu, la Comissió Europea retalla el preu màxim que les operadores poden cobrar pel roaming. Així, des d’avui, navegar per internet amb el mòbil o la tauleta des d’un altre país europeu no podrà costar més de 20 cèntims per mega més IVA (fins ara eren 45 cèntims), la tarifa màxima per trucar des de l’estranger serà de 19 cèntims (des dels 24 actuals), el cost per rebre una trucada passarà dels 7 als 5 cèntims per minut i el d’enviar un missatge es reduirà dels 8 als 6 cèntims. Uns preus que suposen una rebaixa de gairebé el 90% respecte de les tarifes del 2007, quan els recàrrecs per itinerància van tocar sostre.

L’objectiu de Brussel·les, però, és que trucar des d’un altre país europeu costi el mateix que estant a casa. En altres paraules, eliminar totalment el roaming, un recàrrec que, segons la comissària d’Agenda Digital, Neelie Kroes, està “passat de moda” en un veritable mercat digital únic europeu. Kroes confia que les tarifes d’itinerància desapareguin abans de Nadal de l’any que ve, tot i que, després d’haver rebut el suport de l’Eurocambra, encara cal que els estats membres ratifiquin la legislació, i alguns, com Espanya, hi mostren reticències.

Més reticents encara són les grans operadores de telefonia, que es queixen que els generarà pèrdues milionàries. Segons els càlculs de Brussel·les, però, la fi del roaming fomentarà l’ús del mòbil a l’estranger. “L’experiència als països escandinaus demostra que, quan s’elimina el roaming, la gent ja no apaga el mòbil mentre viatja perquè no tem una factura desorbitada i, per tant, les operadores acaben tenint més beneficis”, al·lega Kroes.

stats