La imatge que millor explica #TheDress, el vestit del milió de tuits

L'apunt amb la fotografia que ha dividit la xarxa ha acumulat més de 15 milions de visites en menys d'un dia

Ara
2 min

BarcelonaEl vestit que alguns veuen blanc i daurat i d'altres blau i negre ha dividit la xarxa i ha causat una polèmica que ha acumulat més d'un milió de tuits en menys d'un dia i més de 15 milions de visites a l'apunt de Tumblr que ha destapat el fenomen. Aquí el teniu:

El vestit blau i negre que alguns usuaris veuen blau i daurat / http://swiked.tumblr.com/

Ja us hem explicat que dos neurocientífics assenyalen que la resposta és al cervell, i no pas a les cèl·lules dels ulls. Però la manera més senzilla de veure-ho és amb aquesta il·lustració feta per Randall Munroe i publicada a xkcd.com:

La il·lustració que explica #TheDress / Randall Munroe / xkcd.com

El vestit de l'esquerra i el de la dreta són del mateix color. No us ho sembla? És pel context. Si ho comproveu i copieu el dibuix a un programa de retoc d'imatges, fent servir el comptagotes podreu veure que el codi del color blavós del vestit és 879abd en tots dos casos i el daurat-marró 715e3a.

Fent la comprovació de l'explicació de #TheDress / Randall Munroe / xkcd.com

És una il·lusió òptica: la visió cromàtica del vestit depèn de com el nostre cervell interpreta el context en el qual ens trobem, segons explica John Borghi, neurocientífic cognitiu de la Universitat Rockefeller, a Buzzfeed. Alguns dels paràmetres que hi podrien influir són la il·luminació del lloc, el contrast del nostre monitor, si abans la persona ha estat a un lloc més fosc o més il·luminat o, fins i tot, allò que la persona ha mirat abans de visualitzar el vestit.

El dibuix de Munroe no és un cas tan extrem com el del vestit, però sí que és la manera més gràfica d'explicar per què veiem els mateixos colors de maneres tan diferents. Ara, tal com explica Vox, normalment les il·lusions òptiques funcionen de la mateixa manera amb tothom. La pregunta aquí és: per què persones diferents interpreten d'una manera tan oposada la mateixa imatge?

David Williams, director del Centre per la Ciència Visual, apunta que cervells diferents assumeixen de manera inconscient d'una manera diferent la il·luminació del vestit i del seu context. A 'Wired', el neurocientífic de la Universitat de Washington Jay Neitz assegura que ha estudiat les diferències de la gent a l'hora de veure els colors durant 30 anys i que "aquesta és una de les diferències individuals més grans" que ha vist mai. 'Wired' també proposa aquesta manera gràfica d'explicar el fenomen:

La proposta de Wired per explicar els colors del vestit
stats