“Sí, pots dir que estic grassa”: la presentadora de televisió atacada per obesa… convertida en fenomen viral dos anys després

La història de Jennifer Livingstone, presentadora d'un canal de televisió de Wisconsin, confirma la nova horitzontalitat dels fluxos informatius

Ara
2 min

BARCELONA(Si veus aquest contingut amb un dispositiu mòbil clica aquí per veure el vídeo.)

Jennifer Livingstone, una presentadora d'un canal de televisió local de Wisconsin, va rebre un matí una carta d'una televident que, amb l'argument que donava un mal exemple a les joves, l'acusava d'estar massa grassa per presentar un informatiu. "M'ha sorprès molt veure com la seva condició física no ha millorat tot i el pas del temps. Estic convençuda que és vostè conscient que no és un bon exemple per a la gent, les noies joves de forma especial", deia la carta, que assegurava que l'obesitat "és una de les pitjors opcions de vida" i demanava a Livingstone que "reconsiderés la seva posició com a personatge públic".

Livingstone es va sentir, lògicament, ofesa per la carta, però va decidir no contestar-la. El seu marit, però, va penjar-la a la seva pàgina de Facebook i la resposta obtinguda va ser tan impressionant que la presentadora es va animar a respondre a la missiva en el seu informatiu. "És cert que tinc sobrepès. Pot dir que estic grassa i, en terminologia mèdica, fins i tot obesa. Però creu que no ho sé? Que les seves paraules cruels em fan adonar-me d'una cosa que no sabia?", va dir Livingstone a la televident, i va afegir: "No em coneix. No és amiga meva. No és membre de la meva família, i fins i tot ha dit que no veu regularment el programa. Tot el que sap de mi és allò que veu en l'exterior, i jo sóc molt més que un número en una balança". La resposta de Livingstone es va convertir en notícia, va aparèixer a informatius i diaris d'arreu dels Estats Units i va atreure milions de visionats a YouTube... l'octubre del 2012.

Els capricis de la viralitat

El cert és que, tot i que la història es va produir fa setze mesos, no ha estat fins ara que ha arribat a Catalunya. Ningú no sap ben bé com, ni per què, però el vídeo on Livingstone s'adreça a la televident s'ha convertit en un fenomen viral, circulant per les xarxes socials com si fos nou. No es tracta, en realitat, d'un fet aïllat. Ben al contrari: els capricis de la viralitat converteixen en 'hits' a les xarxes històries que han tingut lloc en qualsevol lloc del món, en qualsevol moment.

La història de l'èxit amb retard de la resposta de Livingstone confirma la nova horitzontalitat dels fluxos informatius. La majoria de mitjans del nostre àmbit tenen corresponsals als Estats Units, on la història de la presentadora insultada va ser una notícia molt comentada en el seu moment. Amb tot, ningú va considerar la història interessant per al públic català. En el món de la informació per internet, però, els fluxos informatius ja no circulen de forma vertical sinó horitzontal, en un moviment que treu poder als periodistes i l'atorga als lectors i espectadors.

stats