Política 26/07/2020

Mor l'històric dirigent comunista Paco Frutos

El polític català, que va ser secretari general del PCE i del PSUC, patia un càncer

Ara
2 min
Mor l'històric dirigent comunista Paco Frutos

BarcelonaFrancisco Frutos Gras, secretari general del Partit Comunista d'Espanya entre 1998 i 2009, ha mort aquest diumenge a l'edat de 80 anys víctima d'un càncer. Nascut a Calella (Barcelona) el 25 de gener del 1939, va treballar de pagès fins als 25 anys, després al sector metal·lúrgic, en un laboratori i en un taller d'estampats tèxtils. L'any 1963 va entrar al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), del qual va ser membre del comitè central i secretari general als anys vuitanta, i també va ser membre de l'executiva de Comissions Obreres. Durant el franquisme va estar empresonat a la presó Model de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre el 1981 i el 1984 va ser diputat al Parlament de Catalunya i més tard, entre el 1993 i el 2004, parlamentari al Congrés de Diputats. En les eleccions generals de l'any 2000, el polític es va presentar com a candidat a la presidència del govern espanyol per Esquerra Unida i va signar amb el PSOE un acord electoral que no va tenir suficient suport als comicis.

Retirat de la vida política des de fa anys, Frutos va reaparèixer el 2017 en un acte a Barcelona a favor de la unitat d'Espanya –com recull Efe–, convocat per l'entitat unionista Societat Civil Catalana. Va ser un dels oradors que van retreure a alguns sectors de l'esquerra que s'haguessin "convertit en còmplices de el nacionalisme". De fet, en els darrers anys de la seva vida s'havia mostrat molt crític amb l'independentisme.

"Ha mort el nostre exsecretari general Paco Frutos, el que ens va ensenyar a ser comunistes amb senzillesa: reconstruir el PCE, refundar IU, lluitar contra les guerres imperialistes i per la pau, tasques principals del seu mandat", va piular el compte de Twitter del Partit Comunista d'Espanya (PCE).

Les reaccions no es van fer esperar. El líder del PSC, Miquel Iceta, va lamentar la mort de l'històric dirigent comunista a través de Twitter lloant que va "lluitar per les seves idees" i "mai va tenir por d'anar a contracorrent".

stats