Laura Guitart Tarrés: “Tenir el llistó alt ens motiva a superar-nos i ser millors cada dia, som la UB!”

Vicedegana acadèmica de la Facultat d’Economia i Empresa (Universitat de Barcelona)

3 min
Laura Guitart és vicedegana acadèmica de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB

Com a centre de referència al sud d’Europa en l’ensenyament de l’economia, l’empresa, la sociologia i l’estadística, la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona té una oferta acadèmica enfocada a la internacionalització i a la millora dels índexs d’ocupació laboral gràcies, entre d’altres, a la UB Business School, i a les Oficines de Relacions Internacionals i de Carreres Professionals. De fet, la FEE, la primera a formar economistes a Catalunya, contribueix a que la UB sigui la universitat líder de l'Estat en els principals rànquings internacionals.

Quines noves titulacions de màster i postgrau ha llançat la UB Business School en els darrers anys i amb quins objectius?

— En primer lloc m’agradaria posar la UB Business School en context. La Facultat d’Economia i Empresa combina la tradició històrica de la UB amb una forta aposta per la modernitat i la internacionalització en els darrers anys. Per tal de donar valor a la formació continuada, es van crear la UB School of Economics, la UB Business School i la UB School of Sociology, que agrupen la recerca i l’ensenyament de postgrau internacional en economia, empresa i sociologia. En l’àmbit d’empresa, on hi ha una elevada competència en el mercat, hem creat una oferta atractiva per a cada un dels públics objectiu: el màster de Recerca en Empresa, el Doctorat en Empresa, el màster d’Empresa Internacional i l’Executive MBA. Els dos primers satisfan vocacions investigadores; el tercer afavoreix la captació de talent internacional; i l’EMBA millora la capacitació professional i permet que els titulats facin un salt endavant en les seves carreres. A banda, la Facultat ofereix altres màsters universitaris i altres de propis.

La Facultat d’Economia i Empresa combina la tradició històrica de la UB amb una forta aposta per la modernitat i la internacionalització

Quin valor afegit representa que s’imparteixin aquestes titulacions a la UB, una universitat que any rere any encapçala els rànquings de les millors universitats?

— És un valor immens, estem molt orgullosos de ser UB. Els rànquings acadèmics internacionals ens posicionen, any rere any, en els primers llocs. En el prestigiós rànquing de Shanghai, la UB és l’única universitat espanyola dins de l’elit de les 200 millors universitats del món. En d’altres, com el QS World University Rankings i l’Academic Ranking for World Universities, la nostra universitat és la líder estatal. I podria seguir amb d’altres... Això ens dona visibilitat en l’àmbit internacional i ens permet captar talent d’arreu del món. Però també ens afegeix pressió, ja que cal estar a l’alçada de les expectatives generades. Sigui com sigui, cal seguir treballant; però tenir el llistó alt ens ajuda a ser millors dia a dia.

El 94,8 % dels titulats de la UB en estudis relacionats amb administració i direcció d’empreses estan o segueixen ocupats tres anys després d’haver finalitzat els estudis

Com ajuden totes aquestes titulacions a incrementar l’índex d’ocupació de l’alumnat?

— Segons dades de l’Agència per la Qualitat del Sistema Educatiu de l’any 2020, el 94,8 % dels titulats de la UB en estudis relacionats amb administració i direcció d’empreses estan o segueixen ocupats tres anys després d’haver finalitzat els estudis. I el que és encara més important, la majoria desenvolupen funcions específiques del màster que han cursat, especialment en els àmbits d’empresa i economia. Pel que fa a l’EMBA, els estudiants que s’hi matriculen ja treballen i habitualment ocupen bones posicions. Cal tenir en compte que, per accedir a aquest programa, es demana una experiència laboral mínima de cinc anys. Per això, en aquest cas, el que es pretén és impulsar les carreres professionals dels estudiants cap a posicions laborals encara millors.

I com els empodera a l’hora d’enfrontar-se a un context tan incert i volàtil com l’actual? En quines habilitats fan èmfasi, en aquest sentit?

— Una crisi, del tipus que sigui, sempre genera oportunitats i cal aprofitar-les. La pandèmia ens ha fet més complexa la feina a tots els col·lectius universitaris, però també ens ha generat noves oportunitats que hem sabut aprofitar. De tot se n’aprèn! Els estudiants han adquirit competències difícilment assolibles en un entorn tradicional. Però, en situacions de crisi o sense, un màster sempre dona als estudiants més eines per a afrontar nous reptes. Actualment, és relativament fàcil aconseguir continguts en la majoria d’àmbits, però cal entendre’ls, saber-los utilitzar i aplicar-los en entorns reals, així com comunicar-los, argumentar-los, justificar-los... I això requereix una maduresa, que és el que volem que assoleixin els nostres estudiants amb els nostres programes.

Màsters universitaris de l'àrea d'empresa
  • Màster de Ciències Actuarials i Financeres 90 crèdits
  • Màster de Comptabilitat i Fiscalitat 60 crèdits
  • Màster de Creació i Gestió d’Empreses Innovadores i de Base Tecnològica 60 crèdits
  • Màster de Direcció d’Empreses de l’Esport 60 crèdits
  • Màster d’Empresa Internacional / International Business 60 crèdits. Impartit en anglès
  • Màster de Màrqueting i Investigació de Mercats 60 crèdits
  • Màster de Recerca en Empresa 60 crèdits

Consulta aquí tota l’oferta de màsters universitaris i propis

Per què escollir la Facultat d’Economia i Empresa de la UB

Ser una facultat gran ens permet disposar de serveis propis com ara: la UB Business School, que gestiona màsters i el programa de doctorat en Empresa; l’Oficina de Carreres Professionals, que gestiona convenis de pràctiques de més de 1.000 estudiants i 800 empreses; o l’Oficina de Relacions Internacionals, que vetlla per la internacionalització del centre atenent els estudiants entrants i sortints.

stats