Per Nadal, consum local

Consumir productes i serveis locals en establiments de proximitat contribueix a un consum responsable, segur i de comerç local

3 min
Una de les versions de 'L'Auca del bon regal'

S’apropa el Nadal, l’inici de desembre és el punt d’inflexió per començar a pensar i preparar les celebracions nadalenques: àpats, regals, decoració… Aquest pont és un bon moment per planificar el Nadal, l’Any Nou o l’arribada dels Reis d’Orient, un element imprescindible per fer unes compres responsables, conscients, segures i sostenibles. 

L’Auca del Bon Regal

Des de l’Agència Catalana del Consum (ACC) del Departament d’Empresa i Treball, han llançat la campanya Per Nadal, consum local, per fomentar la compra i la contractació en establiments de proximitat i el consum de productes i serveis locals. El que proposen és que fem un consum de proximitat, no cal marxar gaire lluny de casa per comprar el que necessitem i amb la millor qualitat. Tant els botiguers d’ara com els de tota la vida són grans professionals que saben trobar regals a mida, amb la confiança i la tranquil·litat de saber que són coneixedors dels productes i serveis que ofereixen, i també ens podran donar consell. I mentre enllestim les nostres compres de proximitat contribuïm a què el barri estigui ple de vida, creant xarxa tant amb els botiguers com amb els veïns, sabent que al comerç de proximitat trobem conversa, consell i potser fins i tot amics. A més, si triem productes locals fem un consum més sostenible, ja que es redueixen els costos energètics de transport. 

La iniciativa que posa en marxa l’ACC (consum.gencat.cat) inclou una adaptació de l’auca tradicional amb L’auca del bon regal, que explica dues històries nadalenques que difonen els avantatges de fer un consum més local i de proximitat, i inclou consells –amb rima– per consumir de forma responsable. Un consum responsable implica no deixar-nos endur per l’impuls per evitar compres impulsives i poc satisfactòries; lluitar contra la desigualtat de gènere, si decidim no comprar allò que té una publicitat sexista o poc respectuosa amb les dones, o tenir present una forma alternativa de comerç com el comerç just.

Una de les versions de 'L'Auca del bon regal'

Un consum responsable

Els productes estrella pels propers dies són tant aliments com regals, especialment joguines. Des de l’ACC ens recorden com és d’important evitar el malbaratament alimentari, un dels problemes més habituals de societats desenvolupades com la nostra. A més de la proximitat física del comerç és recomanable optar per productes frescos i de temporada. Per evitar sorpreses i no trobar-nos amb més menjar del que ens cal és bàsic que fem una bona planificació fixant-nos en les dates de consum preferent i de caducitat, i evitant les ofertes que no s’ajusten al que tenim previst. Un cop a casa serà de gran ajuda organitzar el menjar i seguir les indicacions de conservació. Si algun dia anem a establiments de restauració ens han de facilitar dur-nos el menjar que hagi sobrat sense un cost afegit. 

Pel que fa a joguines i productes de puericultura, s’ha de tenir en compte l’edat de les criatures i la seva maduresa, i recordar que les joguines fetes amb materials renovables (fusta, cartró...) tenen un impacte ambiental més baix en el procés de fabricació que les que són fruit de processos industrials. És important valorar els continguts dels jocs i els aspectes educatius, i tenir present que sobretot pensant en els més petits s’han d’evitar peces petites, cantells, cordills llargs o obertures on ficar dits o mans i que després no les puguin treure, per evitar possibles accidents. 

Tant a les compres de productes com de serveis hem de guardar la factura i el tiquet de compra perquè són la garantia. Val la pena conservar els catàlegs comercials i la seva publicitat per exigir el que s’hi anuncia i no podem oblidar la política de canvis i devolucions de l’establiment abans de comprar-hi, per saber del cert què podrem reclamar. 

Consells bàsics
  • Planifica les compres Fes una llista tenint en compte el teu pressupost i compara preus a diferents comerços.
  • Afavoreix el consum de proximitat Així reforces l’economia local i contribueixes al creixement del país.
  • Evita malbaratar aliments Planifica els àpats, compra el menjar en quantitats adequades i ajusta les racions a les persones que sereu.
  • Compra joguines segures Han de tenir la marca CE. A més, evita aquelles que fomenten actituds violentes o que impliquen distincions sexistes.
  • Redueix el volum de residus Evita envasos i embolcalls innecessaris de materials no renovables o recicla’ls.
  • Conserva els tiquets de compra Són la teva garantia i els necessitaràs si has de reclamar.
stats