Especials 03/01/2022

El 2022 arrancaran 19 projectes artístics per a la transformació social de col·lectius vulnerables en el context pandèmic actual

El programa Art for Change de la Fundació ”la Caixa” llança una nova convocatòria amb ajuts a projectes de diferents disciplines que començaran a funcionar el gener

3 min
Imatge del projecte de creació teatral 'La revolta escènica del liti'

La Fundació ”la Caixa” destinarà 399.320 euros a 19 nous projectes de tot Espanya seleccionats en la convocatòria que el programa Art for Change de Fundació ”la Caixa” obre cada any. Aquesta convocatòria ofereix ajuts a projectes artístics de disciplines com les arts plàstiques, la fotografia, el vídeo, la música, la literatura i les arts que fomenten el paper actiu de col·lectius en situació de vulnerabilitat. 

A Catalunya han estat seleccionats cinc projectes, tots de la província de Barcelona, als quals s’hi ha destinat 108.680 euros. La iniciativa suposa un impuls per al teixit cultural a tot el territori, a més de fomentar les xarxes de comunicació entre ells amb els diferents encontres que s’organitzen durant l’any per compartir aprenentatges i experiències.

“En el context actual de pandèmia, l’art i la cultura s’han reafirmat com a elements fonamentals per al benestar i la cohesió social, per la qual cosa la convocatòria té encara més sentit, si és possible”, tal com afirma Glòria Andreu, responsable del programa Art for Change de Fundació ”la Caixa”. “Els projectes d’aquesta edició tenen l’oportunitat de mostrar el valor de la creació artística per afrontar els reptes socials”.

224 propostes presentades

En la convocatòria 2021 s’hi han presentat 224 propostes d’artistes i entitats culturals de tot Espanya. De totes, se n’han seleccionat 19 que han superat una primera avaluació artística i, en una segona fase, una avaluació tecnicosocial.

Els projectes es faran a les províncies de Madrid, Barcelona, Sevilla, Granada, Còrdova, Castelló, Lleó i Badajoz. Hi participaran més de 1.478 persones en situació de vulnerabilitat, que podran formar part activament d’un procés de creació artística.

Els 19 projectes triats compleixen els tres objectius del programa: el foment del desenvolupament personal dels participants per mitjà de la seva implicació en el procés creatiu; la cohesió i la inclusió social a partir de la creació d’espais neutrals de relació, intercanvi i convivència, i la regeneració social de caràcter comunitari a través d’activitats que contribueixin al desenvolupament de barris o grups socials i al reforç de conceptes com la identitat i l’autoconfiança.

Com a exemples dels 5 seleccionats a Barcelona, La revolta escènica del liti és un projecte de creació teatral en l’àmbit de la salut mental, que comptarà amb la participació de pacients, famílies i personal sanitari. I Teatre Comunitari Barris i Pandèmia és una proposta multidisciplinària sobre la pandèmia de la sida dels anys 80 a Barcelona, en base a testimonis de supervivents i familiars, records, prejudicis, mites i reflexions comparatives amb el covid-19.

Quinze anys

La Fundació ”la Caixa” ha estat pionera en la cerca de noves formes d’entendre la cultura. Les exposicions són un punt de trobada entre diferents tipus de públic i les activitats impliquen persones de diversa procedència i edat que prenen la iniciativa i hi tenen un paper actiu. Són iniciatives on el públic i els creadors treballen junts per donar sentir a l’art. D’aquesta vocació va néixer, el 2007, Art for Change, un programa que conjuga la creació artística i la transformació personal i social, que fomenta la participació en processos creatius de qualsevol disciplina artística per afavorir la col·laboració i la inclusió de tothom, i que és respectuós amb la diversitat i està obert a aprendre i a escoltar la societat. 

A través d’Art for Change de la Fundació ”la Caixa” es generen processos creatius liderats per un artista, en què participen col·lectius en situació de vulnerabilitat o persones d’un mateix entorn o barri per afavorir processos de transformació social. Amb l’impuls d’aquestes iniciatives els participants poden entrar en contacte amb l’art i la cultura, es fomenta la igualtat de condicions i oportunitats, i es contribueix a l’empoderament de persones o grups a través d’un procés artístic.

stats