Especials 31/05/2022

Barcelona acull el primer congrés de Philea, que aglutina 10.000 fundacions europees

La Fundació ”la Caixa” és l’amfitriona del primer fòrum anual de Philea, que integra l’European Foundation Centre (EFC) i la Donors and Foundations Networks in Europe (Dafne)

3 min
Imatge de la jornada inaugural del primer congrés de Philea, Philanthropy Europe Association, que reuneix més de 600 persones a Barcelona amb la Fundació “la Caixa” d’amfitriona

Philea (Philanthropy Europe Association) celebra fins aquest dimecres, 1 de juny, el seu congrés anual a Barcelona amb la participació de més de 600 persones i amb la Fundació ”la Caixa” com a amfitriona. La trobada, que té com a lema “Filantropia unida. El moment és ara”, és la primera d’aquestes característiques després de la creació de Philea, la plataforma filantròpica resultant de la integració de l’European Foundation Centre (EFC) i la Donors and Foundations Networks in Europe (Dafne).

En el congrés hi participen la directora de la Fundació Europea per al Clima, Laurence Tubiana; el director de l’Organització Internacional per a les Migracions, António Vitorino, i el director de l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, Michael O’Flaherty, entre altres ponents.

El rol de la filantropia

“La Fundació ”la Caixa” és membre de l’European Foundation Centre des del 2010. També som membres de les associacions de fundacions espanyola i catalana des de fa més de trenta anys. Estem convençuts que sense la filantropia el món seria molt pitjor del que és. I quan parlo de filantropia em refereixo també a la feina dels centenars d’entitats socials que formen part de la xarxa de la Fundació ”la Caixa”, sense les quals no seríem capaços d’arribar als beneficiaris”, va explicar Antoni Vila Bertrán, director general de la Fundació ”la Caixa”, durant la seva intervenció a l’obertura del congrés, aquest dilluns.

Per a Àngel Font, president de Philea i director corporatiu d’Investigació i Salut a la Fundació ”la Caixa”, “aquest congrés ens permet refermar l’acció coordinada de la filantropia europea. El nostre objectiu és sumar esforços per donar resposta als reptes que planteja un entorn tan complex com l’actual i davant dels quals les fundacions tenen molt a aportar”.

Tres eixos

El congrés, amb un programa que inclou desenes de conferències i taules rodones, i en el qual la resposta humanitària al conflicte d’Ucraïna tindrà un paper destacat, es vertebra en tres grans eixos temàtics. El primer, “Un planeta, una salut”, analitzarà el paper de les fundacions en la prevenció de futures pandèmies i altres amenaces socials i de salut, moltes de les quals estan relacionades amb l’augment de la pressió sobre els recursos naturals. També s’aprofundirà en la manera com les fundacions poden aplicar en les seves activitats una òptica climàtica, cosa que és de vital importància.

A l’apartat “Units en la diversitat” s’hi aborda com la filantropia pot contribuir a desenvolupar la resiliència davant de les desigualtats, agreujades per la pandèmia de covid-19, i quin tipus de relació necessitem de nord a sud i de sud a nord per promoure la inclusió social.

El tercer pilar de la cita és “La cultura i la creativitat com a catalitzadors de canvi”, enteses com un sector clau per a la democràcia, la cohesió social i tots els altres drets i llibertats fonamentals. En un moment en què les fractures en la societat són cada vegada més grans i en un context de transformació digital, ¿com pot la filantropia promoure el valor de la diversitat en la cultura i la seva capacitat per impulsar la democràcia i unir les persones?

L’objectiu de Philea és aprofitar l’immens potencial de la filantropia a Europa, combinant i traient partit de les dècades de coneixement i experiència tant de l’EFC com de Dafne. Philea enriqueix un ecosistema divers i inclusiu d’organitzacions filantròpiques i dona suport a xarxes en més de 30 països. Aglutina més de 10.000 fundacions que tenen totes com a objectiu treballar pel bé comú a Europa i arreu del món.

stats